НОВИНИ

ПФЛ с писмо до президента Радев: Налагането на рестрикции на букмейкърите ще бъде фатално за българския футбол и българския спорт

бфс поздрави атанас караиванов избора президент пфл
Снимка: БФС
bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 09.01.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската футболна лига излезе с позиция по повод подготвяни промени в Закона за хазарта, които могат да се отразят много лошо на футболните клубове у нас. Лигата адресира писмото си до Румен Радев Президент на Република България, с копие до Весела Лечева - министър на младежта и спорта, както и до други политици. Сред адресатите на писмото са Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме Промяната", Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на Движението за права и свободи, Костадин Костадинов - председател на ПГ на Възраждане, Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България", Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България" и Стефан Янев - председател на ПГ на "Български възход".

"Уважаеми г-н Президент на Република България, Уважаема г-жо Министър на младежта и спорта, Уважаеми дами и господа народни представители,

Ръководството на Българската професионална футболна лига е силно обезпокоено и загрижено от индикациите свързани с подготвяни предложения за промени в Закона за хазарта, което би засегнало пряко професионалните футболни клубове в България.

Бихме искали да обърнем внимание, че ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ букмейкъри в България са основен (на някои места единствен) спонсор на почти всички футболните клубове. Налагането на строги законови рестрикции и забрана за реклама би оказало пряко влияние върху формирането на годишните бюджети, а на някои места това може директно да доведе до прекратяване дейността и съществуването на редица отбори в традиционни футболни градове.

Трябва да отбележим, че тази информация идва в контекста на липсата държавна политика за стимулиране инвестициите в спорта. От години редица специалисти пледират за създаването на законови рамки, свързани с данъчни облекчения за компаниите, които спонсорират и инвестират в спорт и спортна инфраструктура, но това така и не се е случило. Смятаме, че това е една от причините силно ограничен брой български и чуждестранни компании да инвестират в спорт и в частност във футбол, което прави лицензираните букмейкъри основни спонсори на споменатите по-горе клубове.

Смятаме, че налагането на строги рестрикции, свързани с рекламата на този вид бизнес, би било фатално за развитието на професионалния футбол, което ще окаже пряко влияние и върху съществуването на много футболни школи, в които децата правят първи стъпки в спорта далеч от пороците на нашето съвремие.

Ние отчитаме, че планираните промени са базирани на общата загриженост към обществото, свързана с хазартните зависимости. Трябва обаче да кажем, че и спортът също играе важна част в обществения живот и това не може да бъде пренебрегвано.

Уверени сме, че предстоящите дискусии, свързани с подготвяните законодателни промени в Закона за хазарта, ще бъдат конструктивни и проблемът ще бъде разгледан от всички аспекти. В това число и влиянието, което би оказало всяко едно решение, върху други сектори на обществения живот.

Разчитаме на вашата съпричастност към искането на нашето сдружение и на личната ви подкрепа", се казва в писмото, подписано от Атанас Караиванов, президент на БПФЛ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Бразилия върнаха спомена за щурма на Капитолия (Снимки)
Протестите в Бразилия върнаха спомена за щурма на Капитолия (Снимки)
На БНТЦ започна инициативата „Излизаме от мрежата. Вход свободен“
На БНТЦ започна инициативата „Излизаме от мрежата. Вход свободен“