НОВИНИ

Победа над Байерн и равенство в Копенхаген пращат Манчестър Юнайтед на осминафинал в Шампионската лига

копенхаген наказа манчестър юнайтед една спираща дъха драма
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
02:30, 12.12.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Шампионската лига се завръща във вторник вечер с осем мача от последния шести кръг на груповата фаза на турнира. В най-интригуващите срещи Копенхаген посреща Галатасарай, а Манчестър Юнайтед е домакин на Байерн Мюнхен в група А, като и двата двубоя са с начален час 22:00 българско време.

Ситуацията в групата преди последните мачове в нея е следната – Байерн е сигурен осминафиналист, като отдавна си осигури и първото място. Битката за второто обаче ще бъде жестока. Копенхаген за момента е втори с 5 точки, колкото има и третият Галатасарай, който обаче е с един гол по-лоша голова разлика от датчаните. Манчестър Юнайтед е на дъното с 4 пункта. „Червените дяволи“, които през уикенда понесоха нова тежка загуба, отстъпвайки на Борнемут с 0:3 на „Олд Трафорд“, ще се опитат да се реваншират пред своите фенове срещу баварския колос – те нямат алтернатива на победата срещу германците, ако искат да имат шансове за прескачане на груповата фаза.

За тяхно съжаление обаче, Юнайтед не държи съдбата си в свои ръце – успех над Байерн няма да прати със сигурност тима в елиминациите. Това ще стане само и единствено при равенство в Дания – равенство, което ще е самоубийствено и за Копенхаген, и за Галатасарай, при положение, че манчестърци си свършат работата в „Театъра на мечтите“. Ако Юнайтед не победи Байерн, а Копенхаген и Галатасарай все пак завършат наравно, то датчаните ще прогресират към 1/8-финалите заради по-добрата си голова разлика от турския гранд. Ако Юнайтед не спечели срещу Байерн, победителят от Копенхаген – Галатасарай отива в елиминациите.

В група В, ситуацията за класиране напред е ясна – Арсенал ще завърши групата на първо място, а компания на осминафиналите ще им прави нидерландският ПСВ Айндховен. В другия мач, Ланс и Севиля се изправят един срещу друг във Франция, като андалусийци ще се класират за любимия си турнир Лига Европа, ако стигнат до победата – в момента те изостават с три точки от Ланс.

В група С, 14-кратният носител на трофея Реал Мадрид убедително излиза от групата като лидер. Вторият Наполи е със седем точки, три повече от Брага. Италианският шампион не трябва да губи с два гола разлика домакинството си на „Диего Армандо Марадона“, тъй като това ще прати отбора в Лига Европа. От своя страна Брага може да отпадне от евротурнирите, ако загуби в Италия, а последният в групата Унион Берлин спечели домакинството си на Реал.

В група D, сблъсъкът между Интер и Реал Сосиедад ще определи първенеца в групата. И двата тима вече си подпечатаха място на осминафиналите – при равенство в Милано, испанците ще завършат на първото място заради по-добрата си голова разлика след равенството в Сан Себастиан, което означава, че „нерадзурите“ нямат алтернатива на победата, ако искат да спечелят групата. В другия мач, Бенфика се нуждае от успех с поне три гола разлика при визитата на РБ Залцбург, ако иска да продължи в турнира Лига Европа, след като отстъпи на съперника с 0:2 у дома през септември.

Пълна програма за мачовете във вторник, 12 декември:

Група А

22:00, Копенхаген – Галатасарай

22:00, Манчестър Юнайтед – Байерн Мюнхен

Група В

19:45, Ланс – Севиля

19:45, ПСВ Айндховен – Арсенал

Група С

22:00, Наполи – Брага

22:00, Унион Берлин – Реал Мадрид

Група D

22:00, РБ Залцбург – Бенфика

22:00, Интер – Реал Сосиедад

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време и повишение на температурите
Слънчево време и повишение на температурите
Принц Хари трябва да плати 50 000 британски лири за съдебни разноски на "Дейли мейл"
Принц Хари трябва да плати 50 000 британски лири за съдебни разноски на "Дейли мейл"