НОВИНИ

Подготовката за вота: Ще има по 4 кутии в изборните помещения

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:29, 21.05.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

19 дни остават до изборите за Европейски парламент и Народно събрание. Вече са изпратени 195 машини в страната с инсталирана демо версия. Предстои да започне и обучението на секционните избирателни комисии.

И тъй като това е първият път, в който имаме смесено гласуване на вот "2 в 1", и кутиите в изборните помещения ще са общо 4.

Изготвени са вече методическите указания, които ще бъдат изпратени на Районните избирателни комисии в страната. Предстои да започне обучението на секционните избирателни комисии. За първи път в изборните помещения ще бъдат разположени и 4 кутии, в които избирателите да пускат гласовете си от хартия или машина за двата вида избори. Също така от ЦИК посочиха, че вече започват да текат важни срокове за хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, но ето и още от ръководството на ЦИК.

По две кутии за хартиените и машинните бюлетини за двата вида вот ще има в над 9300 секции в страната.

"Така изисква Изборният кодекс. Всяка една хартиена бюлетина в кутия за гласуване с хартиени бюлетини, съответно за НС и за ЕП, и всяка една отпечатана от машината машинна бюлетина, съответно в кутията за Народно събрание и Европейски парламент", обясни Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Изискването сварва някои администрации неподготвени. В община Монтана, например, в момента са налични много по-малко от нужните 256 кутии.

"В момента имаме 160 такива кутии от минали избори, поръчали сме още 130, така че да бъдат обезпечени всяка една от тези 64 секции, в които ще се провежда машинно и хартиено гласуване. Драма няма. Избирателите да бъдат спокойни, че ще бъде отчетен техният вот по подобаващ начин", каза Красимир Иванов, дирекция „Административно правно и информационно обслужване“ в Монтана.

"Осигурени са необходимите кутии, не мисля, че секционните избирателни комисии ще имат проблем", заяви Калоян Сухоруков от РИК-Пловдив.

Предстои среща на ЦИК с районните избирателни комисии за методическите указания за гласуване в страната за какво да се внимава в изборните ден и нощ.

"По какъвто и начин да се установи резултатът, не е фатално, много често комисиите пренебрегват такива указания кое първо да броят", подчерта Калоян Сухоруков.

"Действително, за първи път ще се произвеждат избори, в които ще се гласува с преференции и в двата вида избори и ще се обработват двойно повече числа", поясни Росица Матева.

От ЦИК напомнят и че ще гласуваме с цветни бюлетини, тази за Европейски парламент ще е със синьо, а тази за НС - със зелено. Още една разлика има и при машинните бюлетини - тази за Народно събрание е по-дълга от бюлетината за Европейски парламент.

До събота избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, както и с подвижна секция, трябва да подадат заявление в общинската администрация. Затова е направена организация в почивните дни да има дежурни, които да приемат документите им. В 769 секции в 60 държави ще може да се гласува на тези избори. В 389 от тях изборите ще са и за национален, и за европейски парламент. В останалите ще се гласува само за Народно събрание. В 245 от секциите зад граница ще има машинно гласуване. Предстои да се попълнят и съставите на ЦИК-овете зад граница. Това трябва да стане до 27 май.

От ЦИК отново призоваха избирателите, които предпочитат да гласуват с хартиена бюлетина, да маркират първо номера на партията или коалицията, и чак след това кръгчето с преференциите, тъй като на предишните избори масово се е отбелязвала само преференция и това прави бюлетината невалидна. При гласуването с машина няма опция за грешка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София победи Берое Стара Загора и си осигури оставане в Първа лига
Локомотив София победи Берое Стара Загора и си осигури оставане в Първа лига
Лидерът в генералното класиране Тадей Погачар записа пета етапна победа в обиколката на Италия
Лидерът в генералното класиране Тадей Погачар записа пета етапна победа в обиколката на Италия