НОВИНИ

Българите могат да гласуват в 60 държави на 9 юни

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
13:58, 21.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
живо продължава подготовката изборите
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

ЦИК даде брифинг с информация за подготовката и организацията на изборите на 9 юни.

"До събота 25 май избирателите, които имат регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и искат да гласуват на изборите на 9 юни по този настоящ адрес могат да подадат заявление за това в общинската администрация. До 25 май изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна кутия, която позволява граждани да бъдат обслужени от подвижна СИК", заяви Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

Ще се гласува в 60 държави, в 769 Секционни избирателни комисии в чужбина. От тях в 389 ще се гласува и за Европейски парламент и за Народно събрание. Утре започват консултациите с партиите в ЦИК за съставите на СИК извън страната. Един от членовете трябва да е представител на Външно министерство.
Регистрирани са шест наблюдатели.

"След решението на Административния съд в София град ЦИК взе решение да не обжалва и вчера взе решение, с което се обновяват медийните пакети. Партиите и коалициите без субсидия ще получат пакет за всеки един от двата вида избори", каза Матева.

От ЦИК обясниха, че по отношение на частичните местни избори на 23 юни - партиите и коалициите трябва да подадат документи в общинските администрации. ЦИК категорично възразява срещу внушенията, че създава пречка за проверка на кандидатите за принадлежност към ДС. Всеки може да провери кои са кандидатите за народни представители, както и кои партии и коалиции са ги издигнали. В комисията по досиетата са представени данни за всички регистрирани кандидати. 147 от кандидатите са родени преди 1973 година.

Вече има демо версия на 195 машини с реалните имена на партии и кандидати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тервел Пулев преговаря за мач с бивш световен шампион
Тервел Пулев преговаря за мач с бивш световен шампион
Килиан Мбапе организира прощална вечеря за 250 души в центъра на Париж
Килиан Мбапе организира прощална вечеря за 250 души в центъра на Париж