НОВИНИ

Погребват принц Филип на 17 април

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:51, 11.04.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Трети ден Великобритания скърби след смъртта на принц Филип. 8-дневният траур ще приключи с погребението му в тесен кръг на 17 април. Животът и делото на съпруга на Елизабет II днес бяха почетени с църковни служби в цялата страна. Принц Филип си отиде в петък, три месеца преди да навърши 100 години.

Кентърбърийският епископ се помоли с всички, почувствали голяма празнина в живота си след смъртта на принц Филип. В третия ден от траура хората продължават да оставят цветя пред Бъкингамския дворец и другите кралски замъци. Втория син на кралицата принц Андрю отиде в Уиндзор за неделната молитва. С него беше и семейството на брат му принц Едуард.

С топовни салюти почетоха паметта на принц Филип

"Кралицата, както може да очаквате, е невероятен стоик. Тя описва неговата кончина като чудо и е потънала в размишления. Казва, че в живота ѝ се е отворила огромна празнина, но ние като семейство, сме около нея, за да усети нашата подкрепа", каза принц Андрю.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че няма да отиде на погребението в замъка Уиндзор за да може да присъстват повече членове на семейството. На церемонията може да дойдат до 30 души заради ограниченията срещу коронавируса.

Бившият британски премиер Джон Мейджър отбеляза, че държавен глава е самотен пост и кралицата ще почувства загубата на човек, на който е разчитала в продължение на десетилетия.

Светът скърби за принц Филип

"Знам, че тя е монархът, знам, че има отговорности, но си е заслужила правото на период на уединение, през който да тъгува заедно със семейството си", споделя Джон Мейджър - премиер на Великобритания (1990-1997).

Статуя на принц Филип ще бъде издигната в близост до Бъкингамския дворец, съобщава Сънди Телеграф. Най-вероятно тя ще бъде на пътната артерия "Дъ Мол", която свързва Бъгингамския дворец и площад Трафалгар. Там се намира мемориала на крал Джордж Шести и съпругата му Елизабет Боуз-Лайън - родители на кралица Елизабет Втора. Паметникът на принц Филип ще бъде финансиран частично с волни пожертвувания.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще е малко по-топло от днес
Утре ще е малко по-топло от днес
Защо хартията победи машината на изборите
Защо хартията победи машината на изборите