НОВИНИ

Защо хартията победи машината на изборите

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:28, 11.04.2021
Чете се за: 10:55 мин.
След новините
Слушай новината

Всеки четвърти е гласувал с машина на фона на прекратяването на машинния вот в цял изборен район. От Обществения съвет към ЦИК сезираха прокуратурата за проваленото машинно гласуване във Велико Търново и питат: кой ще понесе отговорността за грешните данни в машинната бюлетина. И на тези избори видяхме същите грешки в протоколите като в предишни години.

Дали заради пандемията и онлайн обучението или заради редовната практика за подмяна на членове на комисии в последния момент - и на този вот изборната администрация срещна проблеми. Нямаше никакво време да се запознае с машините, да види как работят, за да може да помага на избирателите. Причината: машините пристигнаха в последния момент в секциите. Протоколите - се оказаха другия голям проблем.

Грешките са еднотипни. Комисиите имаха проблем и с изчисляването на преференциите. И съвсем нормално - между 700 и 1000 числа трябваше да вписват. Вместо да бъде лесно - и да се вземат резултатите от флашките на машините. Така за пореден път експертите предупреждават - необходима е промяна в изборните правила. Но не в последния момент.

"България е една от малкото държави в ЕС, в които изборната администрация се съставя само и единствено на политически принцип. Нямаме участие на експерти, на представители на съсловията, например на юридическото съсловие", обясни д-р Ваня Нушева от "Прозрачност без граници", преподавател по "Изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски".

"Проблемът пак е в политическите партии - те държат изборния процес за гушата чрез номинацията на съставите на секционните избирателни комисии. Другият голям проблем е това текучество - ами те имат право в деня на изборите да дойдат и да кажат : "я, тук аз имам писмо, ти сега не си вече член на СИК, аз съм член на СИК", изтъкна Стоил Стоилов - изборен експерт.

Същите тези членове на комисии, отговаряха и за машините. Устройствата - почти 9400 на брой - от улеснение за избирателите се превърнаха в затруднение за комисиите. Строго пазени до последно - машините получиха сертификация два дни преди изборите, потеглиха към своите секции в последния момент.

"Секционните комисии не бяха достатъчно добре обучени да работят с тях. Неслучайно и в изборния ден видяхме отказ на секционните комисии да боравят с машините. Защо? Защото голяма част от членовете на секционните комисии за първи път се запознаваха с машините, за първи път виждаха протоколите, някои от тях не бяха обучени, дошли в последния момент", допълни д-р Ваня Нушева.

"Ако не бяха медиите в България, българските избиратели, щяха да бъдат учудени в деня на изборите от това, че има някакво устройство някъде там, което я прилича на камера, я прилича на друго. В този смисъл делът на машинното гласуване за мен е изненадващо висок", заяви Румяна Дечева - заместник-председател на Обществен съвет към ЦИК.

Всеки четвърти гласува с машина. По-малко хора, по-малко грешки. Машинният вот носеше надежди - за края на недействителните бюлетини.

"Желанието за въвеждане на машини в българския изборен процес основно беше мотивирано с желанието да се спрат фокусите, които подозираме, че умишлено или неумишлено правят секционните избирателни комисии", посочи Стоил Стоилов - изборен експерт.

"За никого не е тайна, че при броенето се извършват манипулации с броене на бюлетините - надраскване на бюлетините от страна на членове на секционни комисии, неправилно отчитане на бюлетините", каза д-р Ваня Нушева.

Машините не грешат, но за съжаление не могат и да коригират неволни или не, грешки в програмирането си. Гласуваш за един кандидат с машина, получаваш друг - изборната картина е от Велико Търново.

"Една от регистрираните коалиции - кандидатите за народни представители не са подредени последователно в машините", каза Десислава Йонкова - председател на РИК.

"Тези първи трима са се оказали в края на листата. Тоест четвъртият е станал първи", каза Димитър Димитров - говорител на ЦИК.

"Централната избирателна комисия след обсъждане се наложи да вземе едно кардинално решение - да бъде прекратено гласуването с машини в целия изборен район на Велико Търново", заяви Таня Цанева - говорител на ЦИК.

Фалстартът на машинния вот във Велико Търново събуди подозрения в злонамереност и нуждата от разследване на прокурори.

"Как се е случило, че застъпниците от политическите сили не са видели в нулевия протокол подредбата на тяхната политическа сила", попита Румяна Дечева - заместник-председател на Обществен съвет към ЦИК.

"Аз не мога да си обясня кому е било необходимо да се наливат имената на кандидатите в машините. Тези имена ги няма в хартиената бюлетина, редно беше и да ги няма в машината, а вместо имена да фигурират номерата, под които кандидатите са в съответната листа", каза Стоил Стоилов - изборен експерт.

"Общественият съвет към ЦИК се обърна вече с писмо към главна прокуратура за отговор на онези въпроси, които цялото общество има", заяви Румяна Дечева.

От фирмата, отговорна за машините, имаше какво да кажат. Но... замълчаха. Договорът за обществена поръчка им затвори устата. Една от клаузите там не позволява изявление без разрешение от Централната избирателна комисия.

"Невъзможността на някой да защити позицията си или да каже своята гледна точка пред обществото всъщност е в ущърб на нашите интереси като общество", обясни Румяна Дечева.

И обществото зачака резултатите. Отново трудно отчетени от изборната математика в протоколите.

"В тези полета имаше една графа: без преференции - масово всички объркахме какво точно да попълним в тази графа - "без преференции", каза Силва Агопян - председател на 57-а СИК Русе.

Това забави и обработката на протоколите в залата в Русе, когато ги предавахме. Ние влязохме в комисията да предадем своите книжа около полунощ - излязохме в 6 без 10.

"Смесването на хартиено с машинно гласуване в рамките на една секция не бе удачно законодателно решение. И това нещо го посочихме всички ние, които участвахме в дискусиите в правна комисия в Народното събрание", уточни д-р Ваня Нушева.

И резултатът е ясен - задраскване първи, втори, трети път. Числата се виждат там измежду подписите на комисията, поставяни след всяка поправка.

"Така изглежда един отчет, направен от машина, който се получава за около 30 секунди след края на изборния ден. Всички резултати от този протокол бяха сумирани и изваждани, за да се получат определени стойности. Прехвърлени върху един протокол от между 14 и 24 страници, от който резултатът след две-три денонощия безсъние води до ето този вид поправки. И по-важното от поправките, понеже аз съм убедена, че от когото е зависело, е направил правилните корекции, но води не само до недоумение, а води до загуба на доверие", обясни Румяна Дечева.

"Протоколът не е сложен. Резултатът не се определя с корен квадратен, с корен кубичен, с Питагоровата теорема и т.н. - няма такива сложнотии, но той е трудоемък", каза Стоил Стоилов - изборен експерт.

240 цифри има да напишат малките секции във Видинско. Когато обаче има машина тези 240 трябва да се умножат по 3 и стават 720 знака - някой трябва да напише.

Партиите обаче нямат интерес от преброителни центрове.

"Редно беше и е съвсем технически възможно да се формира един виртуален цифров МИР, в който да се налеят машинните гласове, да се произведе резултатът от флашките, машинно да се съберат с хартиения резултат", каза Стоил Стоилов - изборен експерт.

Грешките се анализират дълго. Пишат се доклади, отчети, вадят се статистики. Съобщават се на пресконференции месеци след вота. Но и преди и след, експертите отново захващат стария рефрен. Докато ги чуе някой.

"Първо трябва да се спука циреят на избирателния списък", уточни Стоил Стоилов.

"ЦИК би следвало да поддържа регистър на избирателите, ние нямаме такъв регистър. Още повече, че няма идея, че този регистър трябва да е съставен по настоящ адрес", каза д-р Ваня Нушева.

"Първото, което трябва да бъде променено и то е свързано със списъците, е район чужбина", заяви Румяна Дечева.

"Промяна в Изборния кодекс е необходима", смята д-р Ваня Нушева.

Промяна, но не в 12 без 5, не в последния момент с гласуване посред нощ. Грешките са ясни, повтарят се на всички избори. Въпросът е да се отчетат като нежелани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребват принц Филип на 17 април
Погребват принц Филип на 17 април
Разорани дюни: Багер заравнява плажа на "Каваците"
Разорани дюни: Багер заравнява плажа на "Каваците"