НОВИНИ

С топовни салюти почетоха паметта на принц Филип

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:15, 10.04.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Европа
Слушай новината

С оръдейни изстрели в цяла Великобритания беше почетена паметта на принц Филип - съпруг и опора на кралица Елизабет Втора през всичките ѝ 69 години на престола.

На първа страница вестник "Сън" обобщи с думите - "Плачем с Вас, госпожо!". Въпреки призива на кралското семейство за спазване на социална дистанция заради пандемията, хората оставят картички и цветя пред замъка Уиндзор и Бъкингамския дворец.

Херцогът на Единбург почина вчера в съня си. Той щеше да навърши 100 години през юни.

Почина съпругът на кралица Елизабет II принц Филип

Артилерийски части в Лондон, Единбург, Кардиф, Белфаст, Гибралтар, както и бордовите оръдия на бойни кораби отбелязаха загубата на принц Филип. Оръдейни салюти оттекнаха и в Австралия и Нова Зеландия.

По подобен начин е била отбелязана кончината на кралица Виктория през 1901 г. и на сър Уинстън Чърчил през 1965 г.

Камбаната на Уестминстърското абатство в Лондон удари 99 пъти - по един път за всяка година от живота на принц Филип. Такава е традицията при смърт на член на кралското семейство.

Флаговете на Бъгингамския дворец и правителствените сгради в цяла Великобритания са свалени наполовина. Операторите на билбордове премахнаха рекламите и ги замениха със снимки на покойния херцог на Единбург и възпоменателни послания.

Кавалерийска част отдаде почит край замъка Уиндзор, където почина принц Филип, а местните жители отбелязват "великото му наследство". Той изигра ключова роля за адаптиране на монархията към променящия се свят в годините след Втората световна война. Беше и опора на кралицата в преодоляването на редица кризи.

"Натъжихме се решихме, че трябва да изразим уважение, въпреки че по телевизията казаха да не носим цветя, а да дарим за благотворителност", каза пенсионерът Дарма Шакия.

"Донесох жълти рози за приятелство, защото точно това показваше към всеки, влязъл в неговия свят. Прекрасен човек", каза Джоана Рийсби.

"Каква лоялност! Имал е страхотна кариера в кралския флот и се отказва от нея, за да стане номер две след съпругата си. Страхотен човек, винаги съм го харесвал", каза финансистът Дейвид Пилиндъж.

Погребват принц Филип на 17 април

Станаха известни подробности около предстоящото погребение на принц Филип. То ще бъде в параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор, но ритуалът ще бъде променен заради мерките срещу пандемията от коронавирус. Държавно погребение не се предвижда, няма да има и възможност за поклонение пред тленните останки, в съответствие с волята на покойния.

Съболезнования за загубата изпратиха редица световни лидери, включително американското първо семейство Байдън и папа Франциск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пари Сен Жермен разби Страсбург с 4:1
Пари Сен Жермен разби Страсбург с 4:1
Протест срещу агресията в Бургас
Протест срещу агресията в Бургас