НОВИНИ

Пореден провал на делото за фиктивните погребения край Банкя

Георги Енев
Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:36, 14.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Делото за фиктивните погребения край Банкя не тръгна и от третия опит. Причина този път се оказа липсващ съдебен заседател. В същото време в съдебната зала бяха всички пострадали или техни близки.

На 27 юни Районният съд в София също не успя да даде ход на делото. Подсъдим по процеса е Георги Енев. Причина за отлагане на делото бе фактът, че трима от близките на погребаните не са редовно призовани. Това се повтори и през октомври.

Обвинението е за това, че в периода от 8 януари 2020 г. до 13 май 2022 г. в София и Банкя Енев е измамил 19 души, че ако му се дадат пари, ще организира кремация за техни починали близки. Причинената вреда на измамените е за общо 28 230 лева.

Разследването е установило, че част от починалите са заравяни в нерегламентирано гробище в село Клисура (близо до Банкя), а за друга част няма данни да са кремирани в крематориумите в България. По случая са разпитани свидетели и са направени десетки експертизи, както и следствен експеримент. Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание по делото.

Георги Енев беше задържан, след като през май 2022 г. в гробището на с. Клисура до Банкя бяха намерени останки на седем души, погребани извън гробове. За един от тях прокуратурата съобщи, че става дума за човек, чиито наследници са платили 1000 лева за кремация.

През октомври 2022 г. съдът остави под домашен арест подсъдимия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков се срещна с легендата на Левски Стефан Абаджиев
Наско Сираков се срещна с легендата на Левски Стефан Абаджиев
Турската прокуратура образува наказателно дело срещу президента на футболен клуб Анкарагюджю за побоя над рефера Халил Умут Мелер
Турската прокуратура образува наказателно дело срещу президента на футболен клуб Анкарагюджю за побоя над рефера Халил Умут Мелер