НОВИНИ

Преди коронацията на крал Чарлз Трети: Експлозия и арест пред Бъкингамския дворец

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:20, 03.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Контролирана експлозия и арест на мъж пред Бъкингамския дворец дни преди коронацията на крал Чарлз Трети. Според полицията не става дума за тероризъм. Инцидентът не попречи на репетициите преди коронацията на крал Чарлз в събота.

Около 19 часа местно време мъж се приближава към портите на Бъкингамския дворец и започва да хвърля предмети през оградата. Задържан е по подозрение, че притежава оръжие.

"Мъж беше арестуван пред Бъкингамския дворец, след като хвърли предмети в двора, за които се предполага, че са патрони. На този етап случаят не се разглежда като терористичен акт", съобщиха от Служба "Полиция" в Лондон.

Според полицията става дума за изолиран инцидент с психично болен човек. Намерен е нож, но мъжът не е имал огнестрелно оръжие. Сапьори са произвели контролирана експлозия на носената от него съмнителна чанта като предохранителна мярка.

"Мъжът е отведен в ареста. Няма данни за произведени изстрели, нито пострадали полицаи или граждани", заяви главен инспектор Джоузеф Макдоналд.

Крал Чарлз и съпругата му Камила не са били в двореца по време на инцидента. Той не попречи на репетициите преди церемонията.

В деня на коронацията ще има пищна процесия от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство. Най-нетърпеливите вече са заели позиции, за да наблюдават подготовката.

На самия 6 май се очаква хиляди хора да изпълнят улиците на Лондон. На коронацията ще присъстват лидери от цял свят.

В Уестминстър са поканени 2200 гости - далеч по-малко обаче от 8000, присъствали на коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 година.

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелската армия нанесе удари по ивицата Газа
Израелската армия нанесе удари по ивицата Газа
Официално: ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България
Официално: ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България