НОВИНИ

В Европейския парламент откриха изложба на художници от България и Северна Македония

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:19, 02.05.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола откри тази вечер в Брюксел изложба на художници от България и Северна Македония. Изложбата, наречена "Заедно", е организирана от евродепутата от "Обнови Европа" Илхан Кючюк с подкрепата на министерствата на културата на България и Северна Македония. Целта ѝ е изкуството да допринесе за сближаваното и разбирателството между Скопие и София.

На откриването на изложбата присъстваха евродепутати, както и посланиците на двете страни към Европейския съюз. След българските автори в изложбата са известни имена като Греди Асса, Вихрони Попнеделев и Свилен Блажев. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза при откриването, че това е уникална изложба, която показва, че изкуството и културата могат да помогнат за преодоляване на предразсъдъците и различията.

"Ние в Европейския парламент се гордеем с нашата откритост и с това, че сме пример за мир, сигурност и стабилност, но и като привърженици на изкуството. Изложба като тази, която събира на едно място художници от България и Северна Македония, е символ на приятелството, но и на артистичното многообразие. Много съм щастлива да бъда тук с Илхан Кючюк, който организира изложбата. Не е лесно да събереш толкова добри произведения на изкуството на едно място, но както виждате, това е възможно тук", каза председателят на Еп Роберта Мецола.

"Струва ми се, че през такива проекти, които имат за цел да доближат двата народа - този на България и този на Северна Македония, отношенията в политически план могат да изглеждат много по-рационални, аргументирани и в същото време да дават резултат", коментира Илхан Кючюк.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво провокира стачката на холивудските сценаристи?
Какво провокира стачката на холивудските сценаристи?
Локомотив Пд изравни на Славия в края и запази мястото си в топ 6
Локомотив Пд изравни на Славия в края и запази мястото си в топ 6