НОВИНИ

Председателят на НС и ЦИК снеха имунитета на Джейхан Ибрямов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:51, 03.10.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Снимка:

Председателят на Народното събрание и ЦИК свалиха имунитета на Джейхан Ибрямов и разрешиха да му бъде повдигнато обвинение и да бъде задържан. Това стана по искания на изпълняващия функциите Главен прокурор, които бяха внесени в Народното събрание и ЦИК минути пред 18 часа.

На сайта на Централната избирателна комисия беше публикувано решение, с което комисията дава разрешение да се повдигне обвинение и да бъде задържан кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов, регистриран под номер 1 в листата на коалиция "Алианс за права и свободи" в изборен район Шумен. Решението е взето с 13 гласа от 15 членния състав на комисията. От пресцентъра на Народното събрание разпространиха съобщение, че и председателят на Народното събрание е свалила имунитета на Джейхан Ибрямов като депутат и е дала разрешение за повдигане на обвинение и задържане на народния представител. В съобщението от парламента е приложено мотивираното решение, от което става ясно, че Джейхан Ибрямов е разследван за искане и получаване на подкуп.

Парламентарният председател се позовава на приложените доказателства, според които в периода от 25 септември до 2 октомври Ибрямов е поискал и приел подкуп, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната, във връзка със служебните им задължения. От представените в искането до парламента доказателства, които са цитирани в разпространеното до медиите разрешение за повдигане на обвинение и задържане, става ясно, че на 25 септември народния представител е поискал 200 хиляди лева, а снощи на паркинг на голям столичен хипермаркет е получил 100 хиляди лева и е задържан в този момент. В мотивите си председателят на парламента пише още, че тезата на обвинението се подкрепя от редица свидетелски показания, както и от писмени доказателства.

Подробно мотивираното решение на председателя на парламента можете да видите тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клубове по водна топка протестираха пред ММС срещу управлението на федерацията
Клубове по водна топка протестираха пред ММС срещу управлението на федерацията
Тотнъм постигна ценна победа в гостуването си на Ференцварош
Тотнъм постигна ценна победа в гостуването си на Ференцварош