НОВИНИ

Превозвачи на протест - блокираха граничния пункт "Дунав мост" при Русе

bnt avatar logo
от БНТ
23:05, 01.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Превозвачи от Североизточна България днес блокираха граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Те протестираха заради огромните опашки и задръстванията по границата ни, както и заради въведените от румънска страна изисквания шофьорите да са или ваксинирани, или да имат PCR тестове.

Превозвачите не бяха склонни на компромиси и въпреки молбата на полицията блокираха кръстовището пред Дунав мост. Тук от години се образуват километрични опашки, които пречат и на движението по пътя Русе - Силистра. Ситуацията от 2 месеца насам вече е нетърпима, коментираха протестиращите. Те настояват да се оптимизира работата на граничния пункт.

"По-бързо да се оформят документите. Да работят двата, трите кантара. От 9.00 до 12.00 часа лично аз съм я минавал тази граница", заяви шофьорът Тодор Димитров.

Ситуацията допълнително се утежнява и от новите противоепидемични мерки от румънска страна.

"PCR - на 20 камиона това са около 4000 лева разходи на седмица. Не можем да задължим никого насила да се ваксинира", допълни Красимир Петров.

"Бях с 6 камиона. След това останах с 3 и сега работя с един. Кризата е огромна", допълни Мариета Иванова, която е собственик на транспортна фирма.

Областният управител на Русе Борислав Българинов днес е разговарял с управата на Гюргево и е получил уверение, че още другата седмица на границата от румънска страна ще бъде поставен трети кантар за камионите, а до края на септември и четвърти. От българска страна ще заработи буферен паркинг.

"Той е за 100 и 120 автомобила, където чакащите да бъдат насочени, а не да бъдат между Мартен и Русе. На следващо място - обособяване на фериботен комплекс на пристанище Изток", каза още Борислав Българинов, областен управител на Русе.

Фериботът трябва да заработи до края на годината. Междувременно областните управи на Русе и Гюргево са подписали споразумение да се изгради втори мост между двата града и събират обществена подкрепа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха кинофестивала във Венеция (СНИМКИ И ВИДЕО)
Откриха кинофестивала във Венеция (СНИМКИ И ВИДЕО)
Весела Димитрова за ансамбъла: Децата се отглеждат с любов
Весела Димитрова за ансамбъла: Децата се отглеждат с любов