Планът за икономическо развитие може да се изпрати и догодина?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:53, 01.09.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

България вероятно няма да може да изчака съставянето на редовно правителство, за да внесе в Европейската комисия своя План за икономическо възстановяване. Вицепремиерът Атанас Пеканов посочи като основна причина провала на опитите за съставяне на кабинет и очакването на нови избори през есента.

Атанас Пеканов: По-добре да имаме добър План за възстановяване и устойчивост, отколкото претупан

И докато политическите противоборства продължават, то в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз бяха представени данни, от които става ясно, че българската икономика разчита основно на европари и заеми.

От 300 000 компании в България само 15% имат потенциал за износ, от тях едва процент и половина имат продуктивност над европейското ниво.

"Виждаме, че няма консенсус по съставяне на стабилно правителство в момента, но по този въпрос трябва да намерим консенсус. Светът се развива, процесите текат. Ние сме последни или предпоследни с Плана. Да, парите не са под риск. Можем да го изпратим и догодина, ако искаме да го преработваме, но парите ни трябват, защото те са нужни на икономиката. Всички проекти вътре са рамкирани да се реализират в даден срок", заяви Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

"Това са средства, които ще дадат шанса българската икономика да се преструктурира в посока конкурентоспособност, експортен потенциал, по-висока добавена стойност и това няма да стане просто през даване на едни пари, както сме давали до този момент в оперативните програми", каза още служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Костадинов: От Ювентус съм, Бонучи ми е любимец
Георги Костадинов: От Ювентус съм, Бонучи ми е любимец
Ясен Петров разкри какво би "откраднал" от Италия
Ясен Петров разкри какво би "откраднал" от Италия