НОВИНИ

Президентът на ФИГ обяви важна промяна за оценяването художествената гимнастика

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:27, 28.12.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
президентът фиг обяви важна промяна оценяването художествената гимнастика
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
Слушай новината

Президентът на международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе обяви в интервю, че съдиите в художествената гимнастика ще могат да разчитат на компютър при оценяването на съчетанията на гимнастичките през новия олимпийски цикъл.

62-годишният японец допълни, че 3D системата, разработена от "Фуджицу", засега единствено ще помага на съдиите във вземането на решенията, но в бъдеще може изцяло да измести журитата от художествената гимнастика.

Според Ватанабе системата ще допринесе за повече честност при оценяването и също така ще предизвика повече интерес у зрителите, които в момента не са наясно с това какво точно се оценява.

"В атлетиката и плуването резултатите се измерват с време и на всички е ясно какво се случва. В игрите се играе на голове и точки и всичко се случва пред очите на хората. В гимнастиката играят съчетания, които за обикновения човек изглеждат еднакви, но след това се получават различни оценки. Точно тук е проблемът, който трябва да решим. Идеята е честност и повече интерес при зрителите. Сега много от почитателите не разбират точно какво се оценява и как се подреждат спортистите. Новата система ще даде шанс и на самите гимнастици. Така те ще могат да тренират и да знаят на какво могат да разчитат или не по време на състезания", заяви Ватанабе, който беше преизбран на поста си през месец ноември тази година.

През новият олимпийски цикъл в сила ще влезе и новият правилник, по който гимнастичките ще трябва да изграждат съчетанията си.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестоко убийство на жена в Тервел, издирват бившия ѝ съпруг
Жестоко убийство на жена в Тервел, издирват бившия ѝ съпруг
Антарктиците ни пристигнаха на о-в Ливингстън, полярният сезон е открит
Антарктиците ни пристигнаха на о-в Ливингстън, полярният сезон е открит