НОВИНИ

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Чехия

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:57, 10.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Чешката република по покана на своя колега Милош Земан. В делегацията на българския държавен глава е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес.

Тази сутрин в Пражкия замък Храдчани Румен Радев беше посрещнат с официална церемония и военни почести. Двамата президенти провеждат разговор "на четири очи", а след това ще участват и в пленарни разговори между делегациите на двете държави.

В Прага българският държавен глава ще проведе срещи и с председателите на Сената и на Камарата на представителите на парламента на Чешката република, както и с министър-председателя Петр Фиала.

Акценти от срещите ще са задълбочаването на двустранния политически диалог на най-високо равнище, перспективите за развитие на търговско-икономическото партньорство и сътрудничеството в областта на туризма.

Предизвикателствата пред страните от Централна и Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна, също ще бъдат тема от разговорите на президента Румен Радев.

От юли Чехия поема председателството на Съвета на Европейския съюз и вече обяви, че ще работи за сближаване на Украйна с ЕС след приключване на военните действия. Предвижда също така по време на своето председателство да проведе Среща на върха ЕС – Западни Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
624 са новите случаи на коронавирус
624 са новите случаи на коронавирус
Бус с ученици се блъсна в кон на Подбалканския път
Бус с ученици се блъсна в кон на Подбалканския път