НОВИНИ

Приоритетите във външната политика на Харис и Тръмп

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:28, 17.10.2024
Чете се за: 12:02 мин.
По света
приоритетите външната политика харис тръмп
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна, никога няма да изоставят Израел, но ще настояват за прекратяване на огъня в Близкия изток и да спре страданието на цивилното палестинско население. Такава е позицията на кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ - сегашният вицепрезидент Камала Харис. Ако обаче бившият президент и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп влезе в Белия дом обещава да "прекрати войната в Украйна за 24 часа". Той е уверен, че ако той беше сега начело на САЩ, война в Близкия изток нямаше да има. На изборите на 5 ноември ще стане ясно каква външна политика ще следва САЩ през следващите години.

Камала Харис и бившият държавен глава Доналд Тръмп са с напълно различни външнополитически възгледи.

Харис изповядва ценностите и идеалите на Демократическата партия, но им придава по-съвременно звучене. В международен план тя подкрепя идеята за силни съюзи. Като вицепрезидент Камала Харис се е срещала със 150 световни лидери и е посетила 21 държави. Тя представляваше тази година Съединените щати на Мюнхенската конференция за сигурност, където подкрепи НАТО и остро осъди руската инвазия в Украйна.

За Тръмп "Америка е на първо място", което от някои симпатизанти на кандидата на Републиканската партия се разкодира като "Америка единствено". Докато беше президент, Доналд Тръмп зачеркна много от традиционните съюзници на САЩ.

Досието "Близък изток"

Папките за кризата в Близкия изток най-вероятно ще бъдат от първите заредени на бюрото на бъдещия президент на САЩ. Но какви решения ще вземе новият държавен глава засега не е ясно. Камала Харис и Доналд Тръмп са единодушни, че войната между Израел и Хамас трябва да приключи. Двамата обаче имат напълно различна стратегия как това да се случи.

Харис е за продължаване политиката на сегашния президент Джо Байдън, която предвижда - прекратяване на огъня, освобождаване на всички заложници, изтегляне на Израел от Ивицата Газа и очертаването на "ясен път" за обявяването на независима палестинска държава.

Едно от големите външнополитически постижения на Доналд Тръмп като президент бяха сключените Аврамови споразумения, с които Израел подобри отношенията си с някои арабски държави. За разлика от Джо Байдън, докато Тръмп беше в Белия дом не подкрепяше активно идеята за създаване на палестинска държава. По време на неговото управление посолството на САЩ беше преместено от Тел Авив в Ерусалим. Независимо, че не го е заявявал открито, Тръмп даде да се разбере, че няма да се противопостави на израелска военна победа в Газа и на създаването на израелското управление в Ивицата Газа.

Режимът в Иран едва ли ще падне

Докато беше президент, Доналд Тръмп изтегли САЩ от ключовото ядрено споразумение с Иран, което беше подписано от администрацията на Барак Обама през 2015 г. Смяташе се, че споразумението ограничава ядрената програма на Техеран, но не и според Тръмп. Тогава той заяви, че "усилията не са стигнали твърде далеч в спирането на друго злонамерено поведение на Иран, като подкрепата на Хизбула в Ливан".

След като САЩ се оттеглиха от сделката, Иран започна да обогатява уран. Това продължи и след като Джо Байдън встъпи в длъжност. Усилията на сегашния американски президент да съживи сделката се провалиха. Вече се предполага, че Иран е на крачка от възможността да произведе ядрено оръжие. Политиката на Тръмп за "максимален натиск" върху Иран, която включва и многобройни икономически санкции, не успя да промени модела на подкрепа на ислямската република към екстремистките групи, а репресиите в Иран, особено срещу жените и дисидентите, нараснаха.

Не се очаква нито управлението на Камала Харис, нито на Доналд Тръмп да променят положението в Иран. Политическо разместване в Техеран може да се очаква единствено, ако се стигне до мащабна война в региона.

Подкрепата на САЩ по въпрос

От глобалните кризи войната в Украйна би се повлияла най-много от резултатите от изборите в САЩ. Двамата кандидати имат напълно различна позиция за конфликта. Докато Харис многократно е обещавала подкрепа на украинския президент Володимир Зеленски, Доналд Тръмп отказа по време на президентския дебат на 10 септември да каже дали изобщо иска Украйна да спечели. По време на телевизонния диспут републиканецът заяви, без да дава подробности, че бързо ще сложи край на конфликта. В Украйна това беше изтълкувано, че ако Тръмп стане президент, най-вероятно ще се опита чрез намаляване на оръжейните доставки, да принуди Киев да се съгласи на споразумение благоприятно за Москва.

В дебата с Доналд Тръмп Камала Харис заяви, че ако Тръмп беше президент, когато Русия нахлу в Украйна, "Путин щеше да седи в Киев в момента". И с насмешка отбеляза, че афинитетът на Тръмп към силните мъже всъщност е проява на слабост.

На конгреса на Демократическата партия Камала Харис отново увери, че Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна, колкото е необходимо. Тогава американският вицепрезидент разкри, че пет дни преди Русия да нахлуе на украинска територия е предупредила украинския президент Володимир Зеленски за готвената атака. Харис заяви още, че след избухването на войната се е включила в молибилизирането на световната подкрепа за Киев.

С наближаването на изборите Тръмп продължава да описва отношенията си с руския президент като много добри. На предизборен митинг в Северна Каролина в края на септември той дори отправи остри критики към Володимир Зеленски, че не склонява на примирие. "Продължаваме да даваме милиарди долари на човек, който отказва да сключи споразумение. След толкова много загинали всяко споразумение, дори най-лошото би било по-добро от това (положение), което имаме сега. Говорим за страна, която е заличена, невъзможно е да бъде възстановена. Ще са нужни стотици години, за да бъде възстановена. Дори и целият свят да се обедини, пак няма да се намерят достатъчно пари, за да бъде възстановена".

По време на визитата на украинския президент в САЩ през септември се очакваше Володимир Зеленски да представи "плана за победата" и на кандидат-президента на Републиканската партия. Зеленски се срещна с настоящия държавен глава на САЩ Джо Байдън. Среща между Зеленски и Тръмп обаче не се състоя.

Снимки: БТА

Европа и НАТО

Какво ще се случи с големите съюзи след президентските избори в САЩ? Това е другото неизвестно, пред което е изправен светът. За Европа и ЕС Камала Харис е непознат играч. За нея се знае само от ролята ѝ на вицепрезидент. И независимо, че е представлявала САЩ на някои световни форуми, досега тя не е била в позицията да взема решения. Успокояващото за Европа е, че Харис подкрепя големите съюзи.

За разлика от опонента ѝ - Доналд Тръмп, който многократно е хвърлял упреци върху дейността на НАТО и ЕС. Съюзниците от Алианса се опасяват, че втори мандат на Тръмп ще доведе до напускането на САЩ на пакта. Неясно е и какви стъпки ще предприеме Тръмп спрямо ООН. Докато беше президент той многократно подложи на критики световната организация.

Европейските лидери също са притеснени. По време на предизборния дебат Тръмп даде за пример унгарския премиер Виктор Орбан. "Виктор Орбан е един от най-уважаваните хора. Наричат ​​го силен човек. Той е твърд и умен министър-председател. Целият свят гори, а преди три години не беше така. Защо се случва това? Орбан го обясни, защото имате нужда от Тръмп отново като президент. "

Надпреварата с Китай продължава

Каквото и да се случи на президентските избори в САЩ е ясно, че надпреварата между Вашингтон и Пекин ще продължи. И Тръмп и Харис заеха твърда позиция спрямо Китай. Двамата кандидати обвиняват Пекин в кражба на интелектуална собственост и несправедливо субсидиране на технологиите и производството, които поставят американския бизнес в неравностойно положение.

През 2018 г., като президент на САЩ Тръмп започна търговска война с Китай, като наложи мита върху китайския внос на стойност стотици милиарди долари. В същото време обаче Тръмп похвали китайския президент Си Дзинпин, като го определи като "брилянтен" и силен, изтъквайки, че управлява Китай "с железен юмрук".

Ако бъде избрана за президент, до голяма степен се очаква Харис да поддържа подхода на Байдън по отношение на търговските ограничения спрямо Китай. Байдън запази тарифите на Тръмп и повиши някои тази година, включително 100% за електрически превозни средства, 50% за слънчевите панели. Освен това се очаква тя да засили дипломатическите връзки в Азиатско-Тихоокеанския регион, за да се бори с нарастващото китайско влияние там. Харис е и за запазване на статуквото на Тайван - територия, която Китай смята за своя.

По-трудно предвидими са ходовете на Тръмп по отношение на Тайван. По време на неговото управление САЩ увеличиха продажбите на оръжия и сътрудничеството в областта на сигурността с островната страна. Тръмп обаче заяви, че Тайван трябва да плати на САЩ за военна защита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма установени нарушения в други културни институти освен в Разград и Смолян
Няма установени нарушения в други културни институти освен в Разград и Смолян
Убит ли е лидерът на Хамас Яхия Синуар?
Убит ли е лидерът на Хамас Яхия Синуар?