НОВИНИ

Призьори от големи първенства идват на турнира по борба „Дан Колов – Никола Петров“

зала борба лого тепих
Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 15.02.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Призьори от големи първенства ще стартират в 59-ото издание на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ по свободна и класическа борба. Схватките са от четвъртък до неделя във Велико Търново, Двореца на културата и спорта.

Най-многоброен е отборът на Индия, който пристигна с 80 състезатели. Сред тях е и олимпийският вицешампион Рави Кумар (61 кг, св. стил), от когото Георги Вангелов загуби на игрите в Токио. Двамата тренират заедно на лагера в Тетевен. В състава на индийците е и Дипак Пуния (86), световен вицешампион в свободния стил. Азерите са заложили на призьори от големи първенства при юноши, но идват и с двама бронзови медалисти от последното световно за мъже - Абубакар Абакаров (86) и Осман Нурмагомедов (92).

На тепиха за Беларус ще излязат многократният медалист от световни и европейски първенства в свободния стил Али Шабанов (Беларус) в категория до 79 кг, както и Александър Хущин (97), призьор от европейски първенства.

Иранците пък пристигат със №1 в света Мейсам Далхани в категория до 63 кг на класическия стил. Грузинците също ще бъдат представени от първия си състав. В тима са четирима призьори при класиците от последното световно първенства – сребърният медалисти Лери Абуладзе (63), както и „бронзовите“ Нугзари Цурцумиа (55 кг), Рамаз Зоидзе (72) и Лаша Гобадзе (87).

На тепиха ще излезе и грузинецът със сръбски паспорт Зураби Датунашвили (87), световен и европейски шампион, бронзов медалист от олимпийските игри. През миналата година той триумфира на турнира и заслужи приза за най-добър чуждестранен борец в класическия стил.

В състава на американците е Анжело Ханкук, от когото Кирил Милов ще търси реванш за загубата си на последното световно в категория до 97 кг на класическия стил.

Киргизстан също е с елитните си състезатели – олимпийския вицешампион от Токио 2020 Акжол Махмудов (77) и Жоламан Шаршанбеков (60), втори в света.

При жените Гърция идва с многократната световна и европейска медалистка Мария Преволараки (53). А начело на Молдова е световната и европейска шампионка Ирина Ренжачи (68). През миналия сезон тя стана първа в три различни възрасти. За Азербайджан ще се бори бившата националка Елис Манолова, европейска шампионка и трета в света.

На турнира ще стартират над 400 борци от 35 държави - САЩ, Русия Германия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Естония, Испания, Швеция, Индия, Франция, Хондурас, Дания, Финландия, Алжир, Румъния, Азербайджан, Грузия, Беларус, Казахстан, Молдова.

Надпреварата ще пропуснат най-добрите борци на Русия и Турция. Следващата седмица предстои рейтингов турнир в Истанбул и двата тима предпочетоха състезанието в южната ни съседка.

Входът за публиката е при спазване на всички противоепидемични мерки със запълване капацитета на залата до 30 процента, предоставяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов: Има месец и три дни до конгреса, а няма комисия и зала за него
Димитър Бербатов: Има месец и три дни до конгреса, а няма комисия и зала за него
460 боксьори ще участват в купа "Странджа"
460 боксьори ще участват в купа "Странджа"