НОВИНИ

Проф. Матанов: Не може Скопие да продължава с антибългаризма, фактите са на наша страна

проф матанов скопие продължава антибългаризма фактите наша страна
bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 17.12.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
Слушай новината

Цар Самуил и употребата на прилагателното "македонски" са едни от точките на неразбирателство в Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. Постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от условията на София да каже "да" на преговорната рамка на Скопие с ЕС. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва.

Когато си си поставил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се постига чрез учебниците. След това се задействат армията, средствата за масово осведомяване... Така в студиото на "Денят започва" коментира информацията в учебниците по история на Република Северна Македония историкът проф. Христо Матанов.

Какво пише в учебниците по история в Република Северна Македония?

Когато говорим за сегашните лоши отношения с Р Северна Македония, разбира се, трябва да започнем от учебниците, защото те са проводник на антибългаризма и македонизма, в който се възпитават подрастващите там.

Винаги се възмущавам, когато някой, който претендира да разбира от история, не се занимава с първичната информация, призна проф. Матанов и обясни, че тогава историята губи характера на наука.

"Точно това правят колегите от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият "македонизъм" като идея е лансиран от сръбския деец и общественик Стоян Новакович още като е посланик в Цариград", припомни историкът.

Проф. Матанов призна, че и в българската история има "забежки" и фантазии, "желание да се правиш на по-велик, отколкото си, но такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде".

Македонският журналист Марян Николовски също се включи в разговора, като изрази мнението си, че Балканите са наситени с обща история. На въпрос дали цар Самуил е български цар, Николовски отговори, че той безспорно е наследник на българския трон. "Не може да се твърди, че днешните българите и българите от средните векове са един и същ народ".

Захариева: България е готова да продължи разговорите със Скопие по спорните въпроси

Проф. Матанов обясни, че ще е трудно учебниците да се пренапишат - това ще отнеме много време. Не може нещо, градено с години, да се промени за 2 дни, но и не може да се продължава с антибългаризма. "Ние не трябва да бъдем опортюнисти. Гърците направиха ли компромис? Когато Обама отиде там и каза: трябва да промените незаконното си отношение към Македония - те направиха ли компромис? Въпросът е да се устиска, никакъв компромис, защото фактите са на наша страна", подчерта българският историк.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на COVID-19 в Старческия дом в Хасково
Огнище на COVID-19 в Старческия дом в Хасково
Космически успех: Китай е третата държава с проби от Луната
Космически успех: Китай е третата държава с проби от Луната