НОВИНИ

Проф. Момеков: От ковид ще се генерират нови болести

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 12.10.2021
5560
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

От ковид ще се генерират нови болести, защото той хапе сърцето, уврежда нервната система. Нови нозологични единици, т.е. болести, които са били асоциирани с тази инфекция.

Това заяви в "Денят започва" председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Според него трябва да се концентрираме да изграждаме по-голямо количество недевствена популация.

"Хората, които са ваксинирани, може и да се разболеят, но те вече не са тази девствена популация, която бяхме в началото на тази пандемия. Прекаралият ковид е прекарал ковид и си носи всички екстри с това прекарване, а ваксинираният има много голям шанс да не се разболее - около 50% при Делта, при другите варианти още по-голям. Така че нека да не говорим за прекаралия ковид за ползите от имунитета, защото те вървят с дългия ковид, с множествените усложнения", допълни професорът.

По думите му ваксините са част от комплексната борба особено когато имаме много случаи дневно и всички трябва да се пазят активно по възможните други методи за ограничаване на контактите със заразени.

"Когато има много хора в затворено помещение, е хубаво да се носят маски. Някои хора явно са забравили какво са учили по биология, а именно, че човек диша с носа си и маската под носа спокойно може да не се носи", коментира проф. Момеков.

За да има доверие във ваксините, хората трябва да получават постоянно адекватна информация за ваксините по всички възможни канали. Хората не получават адекватна, смляна и ясна информация. През ден се пускат мнения на хора, които не спряха да говорят неистини или неща, извлечени от контекста - смята професорът.

В цял свят има ваксинирани хора, които попадат в болниците. Според професор Момеков в България се получават едни други феномени - фалшивите сертификати, и това е нещо, на което трябва да се обръща сериозно внимание.

"Смъртта е част от живота. В големите нации ваксинациите започнаха от кохорти над 90-годишна възраст. Хората над 90 години умират и със, и без ваксина. За да можем да припишем една смърт на ваксинацията, трябва да има някаква причинно-следствена връзка", категоричен беше професорът.

Според него трябва да намерим баланс между безопасността на децата и посещенията на училище.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: В следващия парламент освен от експерти ще има нужда и от биткаджии
Мая Манолова: В следващия парламент освен от експерти ще има нужда и от биткаджии
Парното в източните квартали в София вече е пуснато
Парното в източните квартали в София вече е пуснато