НОВИНИ

Програма на УНИЦЕФ и МОН помага срещу агресията в училище

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:04, 09.06.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Стъпки заедно" срещу агресията в училище. Програмата на УНИЦЕФ и просветното министерство вече дава резултати в първите 5 пилотни училища, в които беше проведена. Благодарение на нея, случаите на агресия в Природо-математическата гимназия "Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил са сведени до минимум. Очакванията на УНИЦЕФ са през следващите две години програмата да достигне до нови 200 училища.

"Разговорите са решението на всеки един проблем, защото мълчанието много често само влошава и задълбочава проблемите, а трябва да се обсъждат нещата, да видим другите как разсъждават", каза Адриана, ученичка в 8-и клас.

"Сега децата имат своето ново мислене, не са толкова затворени и говорят за проблемите, което за нас е много важно. Когато един проблем бъде обсъден, това значи, че първата крачка вече е направена", каза Йоана, ученичка в 11-и клас.

Оказва се, че програмата действа благоприятно на училищната среда.

"По програмата се внедри група "Миротворци", която има за цел да са медиатори в условия на конфликти и проблемни ситуации, които влизат в час на класа, където се работи по тези теми с идеята децата да бъдат запознати и да знаят как да действат", отбеляза Кристина Цекова, учител по физическо възпитание в ПМГ "Проф. Емануил Иванов"-Кюстендил.

Най-ключовото в ситуацията е всички да работят заедно.

"Децата да могат спокойно да споделят за проблемите си, родителите да знаят как да реагират, учителите да им дадат нужните инструменти за това как да се справят. Само заедно може да се преодолее този проблем", каза Боряна Гидикова, директор "Комуникации" в УНИЦЕФ.

"Посланието е да не бъдем толерантни към всякакъв модел на агресия, да знаем с кого да комуникираме, с това, че всяко едно дете е уникално и трябва да бъде защитено", добави Елена Петрова, посланик на УНИЦЕФ в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое оцеля срещу Спортист Своге и остава в Първа лига и през следващия сезон
Берое оцеля срещу Спортист Своге и остава в Първа лига и през следващия сезон
Пламен Андреев: За мен Левски е повече от роден клуб
Пламен Андреев: За мен Левски е повече от роден клуб