НОВИНИ

Производители на праскови в протестна готовност заради ниските изкупни цени

bnt avatar logo
от БНТ
22:44, 18.08.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Производителите на праскови в сливенския регион са в протестна готовност заради ниските изкупни цени, вноса от Гърция и Молдова и загубените пазари заради войната в Украйна.

Разходите за отглеждане на плодовете са се увеличили тази година три пъти, а ниските изкупни цени вероятно ще доведат до фалити, прогнозират производителите. Проблем за тях е и забавеното плащане на изкупените вече количества плод. Земеделците настояват преработвателните предприятия приоритетно да работят с местна продукция.

"Никой не плаща. Само на бележки. По един джоб бележки сме събрали вече. Имаме сигурно 10 - 20 тона само на бележки дадени. Никой не превежда пари... цените са много ниски - 50 - 52 стотинки", казва Пламен Петров.

"При нас започна кампанията 65 стотинки, след това на 62 стотинки. В момента е на 56 и 52 стотинки... Прасковата, която ние произвеждаме, е напълно достатъчна и ако те не купуват от Гърция, трябва да ви кажа, че ние няма да имаме проблеми. Те също няма да имат проблеми, защото ще си партнираме, ще има едно доверие", смята Венцислав Темелков.

На среща днес със служебния заместник-министър на земеделието стана ясно, че секторът ще бъде подпомогнат с европейски средства за преодоляване на негативните влияния от военния конфликт в Украйна.

"В момента най-важното нещо е бързото отпускане на компенсаторните плащания. Имаме уверението, че ще се работи паралелно изключително бързо, така че в края на септември да започнем да получаваме така жизнено необходимите финансови средства, с които да се компенсираме", каза Тодор Джиков, служебен заместник министър на земеделието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха при силни бури в Италия
Двама души загинаха при силни бури в Италия
Ранен автогол донесе победата на Лудогорец в първия мач с Жалгирис
Ранен автогол донесе победата на Лудогорец в първия мач с Жалгирис