НОВИНИ

Опашките на Дунав мост: Превозвачи искат повече гишета и по-кратка обработка

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 18.08.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Спирането на камионите на различни точки в страната не решава проблемът с опашките по българо-румънската граница. Позицията е на Камарата на автомобилните превозвачи, които определят допълнителните мерки като имитация, която им носи още по-големи загуби. От транспортния бранш настояват за повече работещи кантари и гишета за паспортна проверка на Дунав мост. Репортерската ни проверка на пункта установи, че там има и институции с дублиращи функции.

На граничния пункт Дунав мост работят 6 институции. Оказва се обаче, че в рамките на десетина минути един камион се проверява два пъти на кантарите. Веднъж от българска, и веднъж от румънска страна, което отнема допълнително време.

В момента от 4 кантара работят три, но много често, когато трафикът от автомобили се засили, служителите от кантарите се пренасочват да обработват колите и остават да работят един или два кантара. През последните 24 часа от тук са преминали над 2400 тира, докато на пункта при Видин са били три пъти по-малко.

Едно е ясно - "Дунав мост" при Русе не е проектиран да поеме този огромен трафик и час по-скоро трябва да се помисли за ново съоръжение над реката. А опашките от тирове и днес са километрични.

Всеки ден от транспортната фирма на Ивелин Атанасов потеглят 20 тира със стока за Румъния. Заради хаоса и чакането на Дунав мост загубите на камион са му 200 евро на ден.

"За едно преминаване са нужни между 18 и 24 часа. Следователно никой не знае стоката кога ще стигне. Положението е изключително тежко. Просто повече персонал трябва да работи на границата, за да стане всичко", казва той.

Изнервени шофьори от километричната опашка също се оплакват, че камионите се обработват на едно гише.

"Има шест коридора за преминаване на камиони, от които работи само един. Де факто от четири кантара работи само един. Ако реално работят шестте, които ги има в посока България и в посока Румъния, тук опашка няма да има", казва Димитър Василев - шофьор на ТИР.

Превозвачите са притеснени и от глобите, които трябва да плащат след изтичането на маршрутните карти, които важат 24 часа, но не могат да използват заради задръстванията.

"750 лв. компенсаторна такса на КПП-то, което глобяване също отнема време и бави опашката. Другото, което тези камиони имат платени застраховки, по три дни те стоят на едно място, а тази застраховка си е платена, а той не изкарва никакви пари", каза Елка Недкова - представител на транспортна фирма.

Спирането на камионите край Разград, Велико Търново и Стара Загора е спорна мярка и още повече ще утежни трафика, смятат превозвачите.

"Така ние прехвърляме една тоалетна от едно населено място в още четири, пет други населени места. Тези водачи на автомобили не са виновни за това да ги спреш на полето и да няма къде да пренощуват", каза Красимир Петров, представител на транспортна фирма.

Затова транспортният бранш ще подкрепи петицията до Европейския парламент за въвеждането на по-кратко време за обработката на един тежкотоварен автомобил.

Репортер: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19-годишен причини зрелищна катастрофа във Видин, малко след като регистрира автомобила си
19-годишен причини зрелищна катастрофа във Видин, малко след като регистрира автомобила си
Преговорите между Сърбия и Косово засега остават без резултат
Преговорите между Сърбия и Косово засега остават без резултат