НОВИНИ

6,5 млн. лв. ще струва вота зад граница, заявление за гласуване в чужбина се подава онлайн

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:31, 18.08.2022
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Слушай новината

6,5 милиона лева ще струва подготовката и провеждането на вота зад граница на 2 октомври, съобщиха от Министерството на външните работи. От общо 61 държави, България вече е получила разрешение от 42 да проведе избори на тяхната територия. Русия също е дала съгласие като страната ни има готовност да организира вота в Москва и Санкт Петербург.

От ЦИК обявиха, че максималният възможен брой секции, които могат да бъдат разкрити извън България, е 734. На сайта на Централната избирателна комисия вече е активирана възможността за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина, като всеки българин зад граница може да направи това до 6 септември.

"Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване извън страната. Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното - възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас", каза Калин Анастасов, зам.-председател на работната група за изборите в чужбина.

Анастасов даде пример с последния вот през ноември, когато на фона на около 55 000 онлайн регистрации, в деня на изборите в списъците за гласуване са вписани приблизително 195 000 избиратели.

"Това сериозно затруднява работата на СИК и забавя процеса. Преди около половин час имахме допълнително подадени над 2500 допълнителни заявления", изтъкна той.

Подчертано бе, че и на тези избори в Германия ще може да се гласува в не повече от 40 секции извън дипломатическите и консулски служби или общо в около 85 секции. Максималният брой на секциите с машинно гласуване в чужбина може да достигне до 310, като съответно ще са нужни 620 машини. От Министерство на външните работи имат готовност да доставят и върнат обратно в страната ни тези машини.

От ЦИК увериха, че не е необходимо закупуване на нови машини за вота на 2 октомври - те са толкова, колкото бяха и през ноември на последните избори. В студиото на БНТ председателят на комисията Камелия Нейкова уточни, че общият брой на машините е над 12 800 и се намират в склада, в който са от самото начало. Отново ще има и машини за обучение.

Камелия Нейкова: Няма да се купуват нови машини за изборите, не се налага и модифициране на софтуера

"Ще бъдат отделени отново машини - на предишните избори бяха около 400, за разяснителна кампания, които ще бъдат предоставени в изборните райони и съответните общини и всеки избирател, който желае, чрез демо версия да опита да гласува с машина, ако все още има някакво притеснение за това.", каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

От ЦИК може и да предложат след изборите да бъде направена законодателна промяна, с която да се премахнат изискваните 2500 подписа за подкрепа.

По темата работиха: Ирина Цонева, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Тайван започват двустранни преговори, Пекин протестира
САЩ и Тайван започват двустранни преговори, Пекин протестира
АБВ напуска коалицията с БСП, ще подкрепи "Български възход"
АБВ напуска коалицията с БСП, ще подкрепи "Български възход"