НОВИНИ

Румънско дете беше отнесено от течение в българската акватория на Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 18.08.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Десетгодишно румънско момиченце, отишло на почивка с родителите си в курорта Вама Веке, се озовава в България върху надуваем дюшек. Оставено без надзор в морето - момичето било отнесено от морското течение и така стигнало до бреговете на Дуранкулак. В българската акватория спасител успял да извади от водата момиченцето с джет. То се е намирало на около 5 метра навътре в български води. Детето е в добро състояние като дори не се е наложила намесата на медицински екип.

Селището Вама Веке е на километър от граничната зона. Детето е оставено на дюшека в морето доста дълго време. В един момент неговите близки започват да го търсят. Чичото на момиченцето го забелязва в далечината и се хвърля да плува след него. Умората си казва думата и той се връща на брега и търси помощ.

Плажът е един от най-оживените в Румъния. Не е голям, но е сред най-предпочитаните. Добрата подготовка на морските спасители и съвременната техника, с която разполагат, довежда до бърз и успешен край на тази история.

А на Северния плаж в село Дуранкулак, където няма спасители и е най-близкият до Вама Веке, срещаме сърфиста Недялко Николов. Той е научил за този случай и има обяснение за ситуацията.

"Два километра с южен вятър е напълно възможно да дойде някой с дюшек. Това е нещо съвсем реално", казва той.

Подобни случаи не са рядкост и по българското Черноморие, разказва Тодор Тодоров, който има 30-годишен стаж като воден спасител.

"Родителите по-скоро стават все по-безотговорни, не обръщат внимание на децата си, заспиват, оставят ги на самотек да си играят. Не се съобразяват най-малкото с флагови сигнализации и т.н., ветрове. Не са им понятни тези неща, особено с надуваемите предмети. Като е западен вятърът, отнася ги в морето и ние трябва да ходим да ги гоним", обяснява Тодор Тодоров.

Щастливият край на тази история не трябва да успокоява възрастните. Почивката с деца на плажа изисква повишено внимание и контрол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радмила Василева: България може да се пребори за място в следващата фаза на Евробаскет 2022
Радмила Василева: България може да се пребори за място в следващата фаза на Евробаскет 2022
Все повече изхвърлени питони в блатистите зони на Флорида. Как ги ловят?
Все повече изхвърлени питони в блатистите зони на Флорида. Как ги ловят?