НОВИНИ

Все повече изхвърлени питони в блатистите зони на Флорида. Как ги ловят?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:48, 18.08.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Любопитно
Слушай новината

Пореден ден в столичния квартал "Яворов" има само една тема - намерен ли е питонът, избягал от собственика си. Оказва се обаче, че питоните са проблем и във Флорида, от където може да се почерпи опит как се лови това влечуго.

Избягал питон държи в напрежение жителите на квартал "Яворов" в София

Изпуснати или изхвърлени бирмански питони са се превърнали в напаст за повечето животински видове, които обитават Националния парк "Евърглейдс". Налага се да бъдат отстранявани ръчно.

Енрике Галан често обикаля по тъмно из влажните зони на Природния парк "Евърглейдс" в преследване на бирмански питони, които са активни нощем. Никой не знае как точно южноазиатските влечуги са попаднали в блатистата зона на Флорида. Но условията са се оказали идеални за бързото им разпространение и почти толкова бързото изчезване на местни птици и бозайници, с които те се хранят.

"Хубаво е, че хващаме малки. Ясно е, че много хора обичат да хващат "чудовищни змии", но "чудовищната змия" вече е причинила много щети. Това е превантивна мярка. Хванахме го, преди да има шанса да порасне, да стане голям и да изяде толкова много животни", каза Енрике Галан.

Енрике и много други ловци на питони са преминали обучение при Том Рахил. Преди 15 години той създава асоциация за подпомагане на ветерани от войната, които усвояват тънкостите при издирването и хващането на бирмански питони.

"Питоните имат изключително лошо въздействие върху околната среда тук. Това е съвсем ясно. В райони, където преди имаше хиляди животни, сега е зловещо тихо. Пусто е", казва Том Рахил.

Обикаляйки блатистите зони, ловците внимават да не станат жертва на алигаторите, които се спотайват в растителността. Но понякога самите алигатори са атакувани от големи питони с дължина над три метра.

"Хората си мислят, че може просто да пуснете животно, на което не му е мястото някъде и че няма да има никакви последствия. Те си казват: "О, какво ще направи една змия?" Но ако много хора започнат да пускат своите домашни любимци змии, просто ще предизвикат катастрофа, без да си дават сметка за това", казва Галан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънско дете беше отнесено от течение в българската акватория на Черно море
Румънско дете беше отнесено от течение в българската акватория на Черно море
България U16 на полуфинал в Дивизия "Б" на Европейското в София
България U16 на полуфинал в Дивизия "Б" на Европейското в София