НОВИНИ

През октомври отварят тунел "Железница" и едното платно на АМ "Струма" между Благоевград и Симитли

bnt avatar logo
от БНТ
22:27, 18.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

До два месеца се очаква да бъде пуснато движението по едното платно на магистрала "Струма" в отсечката между Благоевград и Симитли. В този срок трябва да завършат и довършителните дейности по тунел "Железница". Това стана ясно след проверка на строежа на магистрала "Струма" от заместник регионалния министър Захари Христов.

От години отсечката от главен път Е 79 между Благоевград и Симитли е изключително натоварена. В почивни и празнични дни огромните колони от автомобили са обичайна гледка. С пускането на едното платно от АМ "Струма" се очаква трафикът в района значително да се облекчи.

"Желанието ни е по най-бързия начин да пуснем това трасе, за да може да облекчим трафика особено преди зимния сезон, когато хората пътуват на ски, защото тук има две тапи, две кръгови, които са изключително инфарктни", заяви Иво Иванов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Пречка за пускането на движението по 6-километровия участък може да се окаже свлачище до трасето на магистралата.

"В понеделник насрочваме работна група, която до две седмици трябва да излезе с решение дали ще са нужни допълнителни мерки. Защото тук има едно проблемно свлачище и трябва да видим дали ще са нужни допълнителни мерки по обезопасяването му", уточни Захари Христов, зам. служебен министър на регионалното развитие.

В срок до два месеца напълно трябва да е завършен и тунел "Железница".

"Както виждате, строителните дейности са изпълнени на 99,9% оставащите видове дейности, които се завършват, са износващия пласт, асфалта, маркировката, системите за безопасност", каза Николай Костурков, строителен надзор на тунел "Железница".

Заместник регионалният министър Захари Христов не се нае със срокове за започване на строежа на най-тежкия лот от магистрала "Струма", този през Кресненското дефиле.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима от обвинените в измами и пререгистрация на крадени коли остават в ареста
Четирима от обвинените в измами и пререгистрация на крадени коли остават в ареста
Пожар пламна в района на Кресненското дефиле
Пожар пламна в района на Кресненското дефиле