НОВИНИ

Проверка на БНТ: Участвали ли са бургаски ученици в телемост с Русия?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:00, 25.03.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Участвали ли са бургаски ученици в телемост с деца от лагера "Артек" в Крим? Това опита да провери наш екип, след като от Руското посолство в България публикуваха на официалната си страница във Фесйбук информация за срещата.

Твърди се, че деца от Руската гимназия в Бургас са разговаряли със своите връстници за "необходимостта да се противопоставят на влошаването на отношенията между нашите народи".

Публикацията в страницата на руското посолство е от 4 март. А поводът е Националният ни празник. И на руски, и на български е написано, че са участвали деца от Руската гимназия в Бургас. В официалния сайт на лагера "Артек" е публикувана и снимка от въпросния телемост.

Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски" е единствената, известна като Руската гимназия в Бургас, защото е била такава между 1963 и 1992 г. От началото на 90-те години е трансформирана в училище за чужди езици.

От бургаското училище обаче са категорични, че техни деца не са участвали в подобно събитие, след направени няколко проверки по казуса. И определиха информацията като фалшива новина и опит да се политизира образованието.

"Проверката установи, че няма отправяна покана за участие на ученици или учители от училището в такава инициатива. При извеждане на ученици от училище се следва процедура, при която се иска информираното съгласие на родителите. Такава процедура не е активирана. Декларации не са входирани. Няма никаква следа от активност за действия, организирани от училището по повод телемоста", каза началникът на РУО-Бургас Петя Петрова.

На целия колектив на училището е показана и публикуваната снимка от телемоста.

"След детайлно вглеждане в предложения снимков материал, колегията потвърждава, че тези деца на снимките не са учениците на Гимназията с преподаване на чужди езици "Васил Левски" – Бургас", обясни още Петя Петрова.

Нашата проверка установи, че в действителност подобен телемост се е състоял, но той не е свързан с нито едно бургаско училище. Това потвърдиха и част от организаторите:

"Това е частна инициатива между две групи българи. Няма нищо общо с Руската гимназия, нито по някакъв начин инициативата е свързана с някое друго училище. Децата са редовни участници в конкурси свързани с Национално движение Русофили и бе направена връзка с българската диаспора в Крим, със съгласието на техните родители".

От Национално движение Русофили казаха още, че не са подавали информация до посолство за участие на ученици от Руската гимназия и според тях има грешка в превода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев пред БНТ: Доволен съм от желанието на футболистите, трябва да действаме с повече самочувствие (ВИДЕО)
Илиан Илиев пред БНТ: Доволен съм от желанието на футболистите, трябва да действаме с повече самочувствие (ВИДЕО)
Късен изравнителен гол лиши България от победа срещу Азербайджан в приятелския турнир FIFA Series
Късен изравнителен гол лиши България от победа срещу Азербайджан в приятелския турнир FIFA Series