НОВИНИ

Какво се знае за задържаните за атентата в Москва?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:50, 25.03.2024
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

В Русия четиримата мъже, срещу които бяха повдигнати обвинения за атентата в концертната зала край Москва, са се признали за виновни, съобщават властите в страната. Те са мъже на възраст между 19 и 32 години и са граждани на Таджикистан. Очаква се да бъде поискана максималната присъда - доживотен затвор.

Три дни след атентата, за който поеха отговорност от "Ислямска държава", от Кремъл отказват да коментират тази версия. Говорителят на президента Путин не отговори и на въпрос дали арестуваните са били малтретирани в ареста.

С белезници, водени от маскирани пристави, с видими следи от насилие по тях - така изглеждаха четиримата обвиняеми за атентата в "Крокус Сити Хол" в съдебната зала в Москва.

Далерджон Мирзоев на 32 години, Саидакрам Рачабализод на 30, Шамсидин Фаридуни на 26 и 19-годишният Мухамадсобир Файзов, който беше докаран в инвалидна количка и придружен от медици. Представили се като граждани на Таджикистан.

Според руските власти - те са признали вината си за атаката в концертната зала. Четиримата ще останат в ареста най-рано до 22 май. Предполага се, че са били изтезавани. Шефката на държавната RT Маргарита Симонян публикува видео, на което се вижда как на един от мъжете се прилага електрошок. Обвиняемите бяха задържани 14 часа след атаката в Брянск - на 400 км от Москва. Военните, участвали в операцията бяха наградени.

С минута мълчание започна правителственото заседание днес.

"Виновните ще бъдат наказани. Те не заслужават никаква милост", каза премиерът на Русия Михаил Мишустин.

Бившият премиер Дмитрий Медведев призова за връщане на смъртната присъда в страната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпрос на журналист кои са останалите 7 задържани за атентата.

Попитан дали знае защо четиримата обвинени като преки извършители изглеждат бити, отвърна "няма да коментирам". Колкото до предупреждението на Вашингтон за готвен атентат в Русия и поетата отговорност за атаката в "Крокус Сити Хол" от "Ислямска държава", Песков отвърна:

"Отново ви казвам - задавате ми въпрос, който касае разследването, а то продължава. Няма да коментираме тази тема. Нямаме право да я коментираме. Съветвам ви да се позовавате на информацията, която нашите служби разпространяват" заяви говорителят на Кремъл.

Франция е предложила на Русия да ѝ съдейства в разследването, но от Москва настояват да работят самостоятелно. Френският президент Макрон изрази увереност, че "Ислямска държава" стои зад атаката в Московска област и призова Кремъл да спре да обвинява Украйна.

"Русия беше обект на ислямистко терористично нападение, каквито, за съжаление и ние преживяхме през изминалите години. Знаем колко дълбока рана нанася това в една държава и изказвам своята солидарност. "Ислямска държава" пое отговорност за това нападение и на базата на информацията, предоставена ми от нашите и партньорските служби, смея да твърдя, че именно те са извършителите", обясни президентът на Франция Еманюел Макрон.

Би било както цинично, така и вредно за самата Русия и сигурността на нейните граждани, да се опитва да намесва Украйна в тази ситуация.

Според Макрон, групата извършила атаката в Москва, е подготвяла нападение и във Франция. Париж днес повиши нивото на терористична заплаха до най-високата възможна степен.

Мерките за сигурност са засилени и в Москва, а страхът е много голям, разказа за БНТ Анастасия Кутковски, която живее в руската столица.

Сред хората, отишли да запалят свещ и да оставят цветя в памет на убитите близо 140 души, бяха и членовете на група "Пикник" - рок бандата, чиито концерт беше белязан от трагедията в петък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков: Философията на НБА е различна от тази в Европа
Александър Везенков: Философията на НБА е различна от тази в Европа
Нападателят на Левски Фабио Лима е с разтежение
Нападателят на Левски Фабио Лима е с разтежение