НОВИНИ

Ще се завърти ли навреме парламентарната рулетка за избори 2 в 1?

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 25.03.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

След заявлението на Мария Габриел, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет, предсрочните парламентарни избори изглеждат почти сигурни.

ГЕРБ-СДС и ДПС вече заявиха, че няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ. Не се очертава потенциално мнозинство и около третия мандат.

Президентът Румен Радев все още не е издал указ за насрочване на изборите за европейски парламент, но се очаква те да бъдат на 9-и юни, когато ще гласуват и повечето държави от ЕС.

Така се оказва, че времето притиска произвеждането на избори 2 в 1.

За да се съвпаднат изборите за Народно събрание и европейски парламент, конституционната рулетка с мандатите трябва да се завърти до 8-и април. Все още не е ясно дали връчването и връщането на мандатите ще се случи в този срок.

Преди да връчи втория мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев ще изчака парламентът да се произнесе по указа, с който предлага Мария Габриел за министър-председател и последвалия отказ от нейна страна.

По конституция държавният глава ще връчи втория мандат на втората по големина парламентарна група - ПП-ДБ. Те имат право да го задържат до седем дни.

Ако се стигне до трети мандат, президентът ще го връчи на парламентарно представена сила по негов избор. Там по конституция няма срок, в който мандатът да бъде върнат.

Как се стигна дотук и защо Мария Габриел реши да се откаже от кандидатурата си за министър-председател вижте във включването на Десислава Маркова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според Радан Кънев нови избори биха били "непростим политически грях"
Според Радан Кънев нови избори биха били "непростим политически грях"
САЩ спечели Лигата на нациите на КОНКАКАФ за трети пореден път
САЩ спечели Лигата на нациите на КОНКАКАФ за трети пореден път