НОВИНИ

Монтираха над 300 платформи за щъркелови гнезда по електрически стълбове в Бургаско

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
09:21, 25.03.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път у нас с помощта на дрон бяха монтирани светлоотразители по електропроводи на труднодостъпни места край Бургас. Основната цел на устройствата е да опазят птиците от токов удар.

С 310 нови платформи за обезопасяване на гнезда, разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа, ще посрещне щъркелите тази година "Електроразпределение Юг". С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата. С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите, монтирани от електроразпределителното дружество за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. възлиза на 3440.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти. Чрез поставянето на предпазни платформи, гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март. Инициативата на "Електроразпределение Юг" за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и водите.

Вижте повече в прякото включване на Елеана Цанова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел оттегли кандидатурата си за министър-председател
Мария Габриел оттегли кандидатурата си за министър-председател
Част от преговорния екип на ГЕРБ влезе в Народното събрание
Част от преговорния екип на ГЕРБ влезе в Народното събрание