НОВИНИ

Подготовката за борба с пожарите в Югозападна България

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
07:44, 25.03.2024
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на пожароопасния сезон, в страната започнаха и огнищата в горските територии и земеделските терени. В Югозападна България, където през годините бяха регистрирани едни от най-големите пожари, и тази година горските служители се подготвят и оглеждат най-критичните места.

В информационния център на Югозападното държавно предприятие се намират 9-те наблюдателни кули, които обследват най-тежките райони, където е имало пожари през последните години.

"Към момента няма тлеещи огнища. За последните седмици имаме 8 запалвания в горски територии, като са изгорели 125 декара. Основно в района на Гоце Делчев и Сатовча са най-много запалвания, около 4, със 100-ина декара територия. За щастие всички пожари към момента са низови и нямаме пострадала дървесина и горски територии, които да са безвъзвратно пострадали от тези пожари", обясни инж. Петко Ангелов - началник отдел "Опазване на горските територии" към ЮЗДП.

Той добави още, че сравнително топлото време в началото на март и започването на селскостопанския сезон - почистване на градини, стърнища, пасища, обикновено от тези територии навлизат пожарите в горските масиви. Хората, които извършват тази дейност, трябва да бъдат особено внимателни, когато почистват и да не палят огън, за да не предизвикат големи пожари.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
240 учители в пенсионна възраст работят в Пловдивска област
240 учители в пенсионна възраст работят в Пловдивска област
Италия надигра Еквадор в приятелски мач в Ню Джърси
Италия надигра Еквадор в приятелски мач в Ню Джърси