НОВИНИ

Ротация или избори: Ще се разберат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за бъдещото управление на страната?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
06:23, 25.03.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Започва гореща политическа седмица, в която може би най-сетне ясно дали двете коалиции, които участват в управлението ще се разберат. Въпросът ротация или избори остана отворен, макар че вчера следобед темата изглеждаше приключена - след като преговарящия екип на ГЕРБ обяви, че разговорите с партньорите от ПП-ДБ са стигнали до задънена улица и единственият изход са предсрочни избори.

Мария Габриел заяви, че днес ще оттегли кандидатурата си за министър-председател от НС, а партията ѝ няма да участва в преговори за реализация на втория мандат. По думите ѝ причината за взривяването на разговорите е постъпило искане за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

През целия ден от ПП-ДБ запазиха мълчание. Но точно в 20.00 часа премиерът в оставка Николай Денков излезе със специално обръщение към ГЕРБ-СДС и ги призова - да спазят уговорката отпреди 9 месеца и да не хвърлят страната в хаос. Предложението към ГЕРБ-СДС е да се запази съставът на на Министерския съвет, а премиер и министър на външните работи да е Мария Габриел, а Николай Денков - вицепремиер.

Мария Габриел - номинирана за министър-председател от ГЕРБ-СДС: "Ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката беше поискана смяна и в друго министерство. В МВР. Не на постоянните нови условия и не на нови и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост по отношение на отказа от среща, искането ни за споделена отговорност, носено с равностойно представителство да бъде разбрано."

Николай Денков - министър-председател в оставка: "Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание - вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума, да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерския съвет."

След обръщението на Николай Денков по БНТ единствен коментар от страна на ГЕРБ беше публикация във Фейсбук на ПР-а на партията Никола Николов. В нея той заявява, че Денков се моли на ГЕРБ да се гласува ротация само на него и Мария Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 25.03.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 25.03.2024 г., 06:30 ч.
Новата седмица започва с валежи
Новата седмица започва с валежи