НОВИНИ

След атентата в Москва: Четиримата обвиняеми остават в ареста до 22 май

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:50, 25.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Руски съд наложи мярка за неотклонение арест до 22 май за четиримата обвиняеми за атаката срещу концертната зала "Крокус Сити хол" в предградие на Москва в петък. През този период ще се води разследване и ще се изясняват обстоятелствата около нападението. 93-ма души остават в болница, като състоянието на поне 10 от тях е критично. При атаката загинаха 137 души. За най-малко 10 души, които са били в залата в петък вечер, все още няма информация. Започна изплащането на компенсации на семействата на жертвите и пострадалите при терористичния акт.

Далерджон Мирзоев на 32 години, Саидакрам Рачабализод на 30 години, Шамсидин Фаридуни на 26 години. Тримата се изправиха пред съда поотделно. Влязоха в залата в цивилни дрехи, придружени от маскирани пристави. Мухамадсобир Файзов на 19 години, беше докаран с количка и в болнична роба, придружаван и от медицински лица. Четиримата са обвинени в тероризъм. Ако вината им бъде доказана ги заплашва доживотен затвор.

По време на съдебните заседания Мирзоев и Рачабализод се признаха за виновни. Лицата на четиримата бяха подути и насинени. Предположенията са за прилагани по време на разпита силови методи, изтекли видеа показватизползване на електрошок спрямо един от задържаните. Руски телеграм канали разпространиха кадри, на които се вижда как служителите на реда измъчват един от задържаните с ток. Обвиняемите бяха задържани 14 часа след атаката, в Брянск, на около 400 км от Москва.

Как изглежда Москва след ужасяващото нападение - пред БНТ разказва Анастасия Кутковски, която живее в руската столица.

Мерките за сигурност в Москва за засилени. Властта продължава да се придържа към версията за "украинска връзка", но без да дава доказателства. въпреки, че джихадистката група "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, при който загинаха 137 души, дори разпространи кадри от нападението. Киев нарече твърденият на Москва "абсурд".

снимки: БТА

От Вашингтон заявиха, че няма основание за съмнения в твърдението на "Ислямска държава" и отново напомниха, че дни преди нападението в "Крокус Сити хол“ са предупредили американските граждани в Русия да избягват места със струпване на хора, и са предупредили Москва за потенциална заплаха. Със специална светлинна инсталация късно снощи беше почетена паметта на загиналите. В бдението участва не само руската столица, но и много други руски градове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ спечели Лигата на нациите на КОНКАКАФ за трети пореден път
САЩ спечели Лигата на нациите на КОНКАКАФ за трети пореден път
Започват проверки на караваните по Южното Черноморие
Започват проверки на караваните по Южното Черноморие