НОВИНИ

Франция повиши нивото си на готовност срещу заплахи за сигурността до максимална степен

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:36, 25.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Франция повиши нивото на готовността си срещу заплахи за сигурността до най-високата степен сред терористичното нападение срещу концертна зала в Русия и поемането на отговорност от страна на "Ислямска държава", съобщи Асошиейтед прес.

Френският министър-председател Габриел Атал обяви решението в публикация в платформата Екс и заяви, че властите "вземат предвид твърдението на "Ислямска държава", че е отговорна за нападението (в Москва), и заплахите, които съществуват срещу нашата страна".

Решението беше обявено, след като френският президент Еманюел Макрон свика среща, посветена на сигурността във връзка с нападението в предградие на Москва в петък, при което загинаха повече от 130 души. Отговорност пое групировка, свързана с "Ислямска държава".

Франция многократно е била цел на нападения от страна на "Ислямска държава", включително кръвопролитието в театър "Батаклан" през 2015 г., когато екстремисти откриха огън срещу посетители на концерт и държаха заложници в продължение на часове. Освен това, френски военни сили са воювали срещу ислямистки екстремисти в Близкия изток и Африка.

Франция вече беше с висока степен на готовност преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж тази година, които се очаква да привлекат милиони посетители в страната. Опасенията за сигурността са особено високи за церемонията по откриването на игрите на 26 юли, която включва парад на лодки по Сена и големи множества, които ще проследят зрелището от бреговете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг вали на прохода "Шипка"
Сняг вали на прохода "Шипка"
Мария Габриел оттегли кандидатурата си за министър-председател
Мария Габриел оттегли кандидатурата си за министър-председател