НОВИНИ

"Ислямска държава - Хорасан" атакуват руски цели от 2015 г.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:00, 25.03.2024
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

След период на относително затишие Ислямска държава се активира, предупреждава САЩ. Според американското разузнаване нападението в Москва е било извършено от регионалната група на организацията "Ислямска държава" - "Хорасан". Не за първи път Русия е мишена на джихадистите.

Групировката пое отговорност за свалянето на руски пътнически самолет с 224-има души на борда над Египет през 2015 г. "Ислямска държава - Хорасан" твърди, че е извършила и атентата в метрото на Санкт Петербург през 2017 г., когато загинаха 15 души. На групировката се приписва и нападението срещу руското посолство в Кабул през 2022 г.

Атаки с цел привличане на нови симпатизанти и укрепване на позициите. Смятаната за отслабена след американски операции през 2017 г. групировка се активира през последните месеци.

"От началото на годината "Ислямска държава" засили атаките си от Афганистан срещу цели в Ирак и Сирия. "Ислямска държава - Хорасан" запазва способността си да атакува цели на Съединените щати и Запада извън Афганистан", каза началникът на Централното командване на САЩ генерал Майкъл Курила.

Предупреждението генерал Майкъл Курила отправи пред американския Конгрес в четвъртък, ден преди атаката в Москва. Групировката е създадена през 2014 г. в Афганистан с цел провъзгласяване на халифат в Хорасан - историческия регион, в който влизат Афганистан, Иран и Централна Азия. Преди 7 години "Ислямска държава - Хорасан" е била почти разгромена от коалиционните сили в Афганистан, но след изтеглянето на американците през 2019 г. успява да се възстанови.

"Ислямска държава - Хорасан" е една от най-силните, ако не и най-силната част от Ислямска държава", заяви старши сътрудникът в Центъра за стратегически и международни изследвания, Вашингтон, Дан Байман.

Врагове на групировката са талибаните заради връзките им с Москва. Още със създаването си "Ислямска държава - Хорасан" се опитва да превземе териториите им в Афганистан. Борят се и срещу Иран заради близостта им с властта в Дамаск. Еднаква неприязън "джихадистите от Хорасан" изповядват към Съединените щати и Русия.

"От години Русия е враг на голяма част от джихадистите. Ако се върнем назад във времето - още от войната между Съветския съюз и Афганистан. През 90-те най-горещата точка на джихадизма беше Чечения. Дори след като победи Чечения, Русия постоянно провеждаше операции срещу бунтовниците. По време на Гражданската война в Сирия, Русия подкрепи официален Дамаск - тогава "Ислямска държава" беше от другата страна. За "Ислямска държава - Хорасан" Русия е държава, която работи със Сирия и се бори срещу мюсюлманските фракции в Централна Азия", допълни Дан Байман.

Американски източници твърдят, че още в началото на март разузнаването на Съединените щати е предупредило руските служби, че членове на "Ислямска държава - Хорасан" са активни в Русия. Кремъл обаче приел предупреждението като намеса в руските президентски избори.

"Европейски разузнавания твърдят, че са осуетили няколко опита за атентати на групировката. Изглежда от регионална организация, сега тя се насочва към извършване на атентати извън Афганистан", каза още Дан Байман.

Последното съобщение за осуетен атентат на членове на "Ислямска държава - Хорасан" е от четвъртък. Германските служби съобщиха, че са арестували двама афганистанци, които планирали нападение срещу парламента в Швеция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават въздушните атаки срещу Украйна
Продължават въздушните атаки срещу Украйна
Юлиян Попов: Надявам се на решение, за да се избегнат предсрочни избори
Юлиян Попов: Надявам се на решение, за да се избегнат предсрочни избори