НОВИНИ

Версиите и последствията от терористичната атака в Москва

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
18:30, 25.03.2024
Чете се за: 09:57 мин.
По света
Слушай новината

Андрей Казанцев е руски независим експерт по Южен Кавказ и Централна Азия. Експертът от година не живее в Русия и напусна престижната висша московска школа по икономика заради несъгласието си с външната политика на Москва. С него разговаря Николай Кръстев.

- Николай Кръстев: Бихте ли казали каква според Вас е основната версия относно терористичната акция в "Крокус Сити" край Москва. Защо тя не е засечена от руските служби за сигурност и на охранителите в мола?

- Андрей Казанцев: В информационното пространство вървят три различни версии относно терористичната акция в "Крокус Сити". Две от тях са политизирани – това е версията, която прокарват проруските информационни канали за това, че акцията е организирана от украинските и западните специални служби, втората версия е идеологизирана и е популярна сред руските емигранти – че това е организирано от руските служби, но най-вероятната версия, за която има много доказателства, е, че терористична акция е организирана от ИДИЛ "Хорасан". Това е поделение на ИДИЛ – ислямската терористична организация, базирана в Афганистан и като поле на дейност освен Афганистан обхваща постсъветските страни, преди всичко страните от Централна Азия.

- Защо охранителите не бяха въоръжени на такова голямо събитие на територията на мола?

- Такава е обичайна практика. Да, в Израел например дори в някое малко магазинче може да има охранител с автоматично оръжие. В Русия не е така, в рамките на обичайната практика охранителите нямат автоматично оръжие, биха могли да имат травматичен пистолет, палки, някакви такива неща, не нещо сериозно. Защото в Русия имаше твърде много инциденти при които заради алкохолизма оръжието се използва не съгласно правилата. Може би жертвите ще са повече, ако във всеки магазин охранителят има автомат, не се знае до какво би довело това. Заради пиянството.

- След като казвате, че това е работа на ИДИЛ "Хорасан" защо не се взривиха, както обикновено правят на такива места.

- ИДИЛ "Хорасан" по принцип обяви за свое дело тази терористична акция в един от Телеграм каналите, свързани с организацията, конкретно с ИДИЛ. На практика веднага се появи информация за терористическата акция, съобщиха за брой на жертвите много близък до реалния. ИДИЛ обяви това за свое дело, просто сега върви дискусия, дали наистина е така или просто си правят реклама.

- Русия поддържаше много близки отношения с муджахидините в Афганистан доколкото си спомням. Това може ли да е отговор на близкоизточната политика, провеждана от Москва?

- Има една илюзия, която се подхранваше от мнозина в Русия, че ако поддържаш добри отношения с Иран и с близкоизточните терористични групи, свързани с Иран и едновременно добри отношения с талибаните в Афганистан, това, видите ли, оправя отношенията на Русия с целия ислямски свят. Изобщо не е така, защото в ислямски свят има изключително много най-различни сили, изключително много различни играчи и всички имат различни интереси. Конкретно от гледна точка на ИДИЛ всички шиити, преди всичко иранците, са абсолютни еретици, с които трябва да се воюва до смърт. И ИДИЛ смята едва ли не за главни свои врагове всички ислямски режими, които не признават ислямския халифат, да речем талибаните. Защото талибаните воюват за ислямска власт в Афганистан, а не за световен халифат и от гледна точка на ИДИЛ и те са също такива врагове, като неверниците, и дори по-лоши.

- Как трябва да гледаме на таджикската връзка? Към коя категория трябва да отнесем таджиките?

- Според информацията от руски източници са участвали таджики, но трябва да се отбележи, че международните експерти досега обсъждат, дали са арестувани правилните хора, тъй като са били приложени доста сериозни изтезания спрямо тях, при това тези мъчения бяха пуснати в Интернет – на единия са му отрязали ухото и са го накарали да го изяде, на другия са му изболи окото. Има съмнение, дали наистина това са хората или просто признанията са заради изтезанията. Но това, че ИДИЛ "Хорасан" наистина вербува таджики и хора от други централноазиатски нации се потвърждава от много източници и това наистина е така. Сега се води дискусия,
арестуваните наистина ли са издирваните терористи или са случайно хванати.

- Помним, че известно време преди Русия да нападне Украйна в Кабул беше нападнато руското посолство. Това отново в контекста на руско- близкоизточните отношения ли може да бъде обяснено?

- Първо, това е отмъщение на ИДИЛ за операцията в Сирия и, второ, на ИДИЛ никак не им харесва, че Русия е в добри отношения с талибаните. На ИДИЛ му трябва власт на талибаните в Афганистан, те самите искат да вземат властта в Афганистан. Освен това на ИДИЛ никак не им харесва това, че Русия гарантира стабилността на светските режими в мюсюлманските страни в Централна Азия. Те се борят за включването на тези страни в халифата. Освен това ИДИЛ има сериозни претенции към Русия във връзка с положението на нещата в Кавказ. На времето най-голямата кавказка терористична организация Имарат Кавказ също се присъедини към ИДИЛ и заяви, че е лоялна към ръководителя на ИДИЛ, на халифа. Затова ИДИЛ наистина има много претенции към Русия, най-различни претенции. Той отдавна се опитва да предприеме нещо срещу Русия – напълно уместно споменахте за терористичната акция в Кабул. Наскоро, в началото на март, руските власти разбиха две клетки, свързани с ИДИЛ, в град Калуга край Москва. Едната клетка подготвяла терористично нападение на химичен завод някъде в Калужка област, а другата клетка е готвила нападение в московската синагога.

- До колко е вярно твърдението на руските власти, че са разкрили терористични клетки? Защото сме свидетели, че това не става реално, а е само някаква демонстрация.

- Върви такава дискусия, това се отнася и до случая в Калуга, за който казах – редица експерти изразяват съмнения, това се отнася и до предполагаемите терористи, които сега бяха арестувани, но дори да изразим съмнение, че тези конкретни хора не са онези терористи, така или иначе не руски, а независими, например американски източници потвърждават, че ИДИЛ наистина е готвил операции срещу Русия, и по линия на американското посолство са били изпратени официални предупреждения, сега американски източници съобщават, че е предавана информация на руските власти. Затова дори и да предположим, че конкретните хора, които са хванати, не са онези, ИДИЛ наистина е планирал операции срещу Русия.

- Според Вас може ли изобщо да се търси някаква връзка със събитията от 7 октомври миналата година и случилото се в "Крокус Сити".

- Има косвена връзка, защото, както казах, от руски източници има информация, че ИДИЛ е избрал московската синагога за основна цел. Точно в контекста на военните действия в Газа, последвали след терористичната операция срещу израилтяните, организирана от Хамас. Друг е въпросът, че ИДИЛ не можа да стигне до московската синагога и затова се ограничава до целта, която може лесно да порази – "Крокус Сити". Какво трябва да се отбележи – ИДИЛ воюва срещу всички, и с Израел, и със Запада, и с Русия, с ислямските режими, които не признават халифата. Затова, наистина за ИДИЛ би било по-изгодно да атакува московската синагога, тогава би нанесъл удар едновременно и срещу Русия и срещу Израел. Но не се е докопал до израелската цел, докопал се е до руската.

Гледайте още от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел няма да приеме европейското първенство по спортна гимнастика за мъже и жени през 2025 г.
Израел няма да приеме европейското първенство по спортна гимнастика за мъже и жени през 2025 г.
Парламентарна аритметика избори 2 в 1: Да или не?
Парламентарна аритметика избори 2 в 1: Да или не?