НОВИНИ

Проверка на факти: Как "Продължаваме Промяната" беше обявена по погрешка за член на европейска партия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:27, 16.11.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Европейска партия попадна в конфузна ситуация, а в България се разпалиха страсти заради грешка, забелязана от потребители в социалните мрежи.

Публикациите в Х (Туитър) и Фейсбук не просто натрупаха стотици реакции, коментари и споделяния, но и предизвикаха корекция от страна на оказалата се под светлината на прожекторите европейска политическа група - "Обнови Европа".

Твърдение: “Продължаваме Промяната” е част от "Обнови Европа" - европейското семейство на либералите.

На 8 ноември във Фейсбук и Х е публикуван скрийншот на страницата на "Обнови Европа", на който се вижда, че като членове на либералите от България са посочени ДПС и "Продължаваме промяната".

В подкрепа на твърдението, че "Продължаваме Промяната" са станали част от "Обнови Европа", може да се приеме и присъствието на министър-председателя Николай Денков редом до останалите членове на Европейския съвет от семейството на либералите на официалния сайт на "Обнови Европа".

Заради популярността на потребителя, публикувал твърдението, то мълниеносно набира популярност и се цитира от различни сайтове в интернет.

Наша проверка показа, че такава информация е публикувана и от други сайтове ден по-рано.

Друг наблюдателен потребител коментира под оригиналната публикация в Х, че "Продължаваме Промяната" присъстват на страницата на "Обнови Европа" още по-отрано - от 2 ноември, и подкрепя твърдението си с архивиран изглед на интернет адреса. Прави впечатление, че в този случай те дори са посочени като единствените членове от България. Липсва дългогодишният и засега единствен член на европейските либерали - ДПС.

Междувременно в България се разгарят споровете за бъдещето на управлението и ефективността на "сглобката" между "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ. Така публикацията на "Обнови Европа" провокира политическа реакция от страна на ГЕРБ.

"Некоалицианният ни партньор от вчера е член на политическо семейство, с което ние нямаме много общо. Те са партньори заедно с ДПС", коментира заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на 8 ноември 2023.

В официална позиция, публикувана на интернет страницата ѝ, "Продължаваме Промяната" отрича твърдението, че е член на "Обнови Европа".

Междувременно "Обнови Европа" коригират страницата си, а популярният потребител в социалните мрежи публикува сравнение. Разликата е, че на страницата на "Обнови Европа" името на "Продължаваме Промяната" вече е премахнато и там присъства единствено ДПС.

Премиерът Николай Денков обаче продължава да присъства на страницата на групата на либералите в ЕП, редом до френския президент Еманюел Макрон и нидералдския му колега Марк Рюте.

На официално запитване на БНТ към "Обнови Европа каква е причината за появата, а впоследствие и за премахването на "Продължаваме Промяната" от списъка с членове на либералното семейство и защо премиерът Денков все още е там, получихме следния отговор от Карол Юлмер, ръководител "Комуникации" на политическата формация:

"Групата "Обнови Европа" по погрешка включи "Продължаваме Промяната" като официален член.

Членството в "Обнови Европа" е обусловено от членството в партията АЛДЕ, "Европейската демократическа партия” (ЕДП) или присъствието на европейски депутат в нашата парламентарна група.

Макар че за нас би било чест "Продължаваме Промяната" да е сред нашите членове, в момента това не е така. "Продължаваме Промяната" не е член нито на АЛДЕ, нито на ЕДП и все още няма свой представител в Европейския парламент.

Очакваме с нетърпение тяхното решение за присъединяване след европейските избори през 2024 г.

Независимо от това, работим заедно за една по-добра Европа и споделяме ценности и следователно асоциираме "Продължаваме Промяната" в нашите извънпарламентарни дейности.

Г-н Денков участва в нашата лидерска среща. Ние публикуваме на уебсайта ни лидерите, които са участвали. Няма процедура за лидери”.

Казусът е пример как случайно или преднамерено уловена грешка може да предизвика обяснения от замесените, без вероятно да са подозирали, че ще се окажат в подобна ситуация.

Заключение: Твърдението, че "Продължаваме Промяната" са членове на "Обнови Европа" е манипулативно. "Продължаваме промяната" поддържа близки отношения с европейските либерали, но към момента не е формален член на обединението, нито на която и да е друго европейско политическо семейство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК дава България на съд, страната не защитава правата на жертвите
ЕК дава България на съд, страната не защитава правата на жертвите
Ивайло Иванов ще бъде съдия на световното клубно първенство по волейбол
Ивайло Иванов ще бъде съдия на световното клубно първенство по волейбол