НОВИНИ

Пускат наведнъж участъка между Красно Село и Хаджи Димитър в третия метролъч (ОБОБОЩЕНИЕ)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:56, 05.05.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева

Третата линия на метрото ще бъде пусната до края на август тази година. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира поредната готова спирка от линията.

От 7 май градският транспорт в Столицата ще започне да работи постепенно с нормален график, ще заработят синя и зелена зона.

Пускането на новата трета линия на метрото се забавя с няколко месеца заради въведеното в страната извънредно положение, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Строителните дейности приключиха в срок в края на миналата година и от ноември започнаха тестовете, трябваше да продължат шест месеца, по договор, за съжаление заради извънредната ситуация, част от екипа беше изтеглен.

По препоръка на германската компания, вместо на два етапа, ще бъде пуснат наведнъж участъка от 8 км между Красно Село и Хаджи Димитър. На следващи етапи ще бъде изградена линията от Красно Село до Горнобански път и от Хаджи Димитър до квартал Левски.

Стоян Братоев, изп. директор на Метрополитен София: Третата линия за разлика от първата и втората е с трето поколение автоматика, което й позволява да работи и без машинист.

Между пет и седем пъти са намалели пътниците в столичното метро от началото на извънредното положение, въпреки ограничаването на приходите това няма да забави изграждането на третата метролиния, увериха от дружеството.

Според разчетите на Столичната община очакваните загуби от извънредното положение в София, както за транспорта така и за зоните за паркиране, възлизат на близо 20 млн. лева.

Кристиян Кръстев, зам.-кмет на София: Очаквам пропуснатите ползи от целия сектор до средата на май да бъдат около 40 млн., а загубите да бъдат два пъти по-малко, защото реално загубата се формира на базата на счетоводните резултати на всички дружества.

София вече има и нов зам.-кмет по екологията - това е Десислава Билева.

Десислава Билева, зам.-кмет на София: Ще работя изцяло за целите на най-проблемната тема, а именно подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Очаква се Билева да завърши и забавения с години ремонт на Западен парк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една година от посещението на папа Франциск в България
Една година от посещението на папа Франциск в България
Маратонецът от балкона: Това е послание да мислим повече за другите
Маратонецът от балкона: Това е послание да мислим повече за другите