НОВИНИ

Във Велико Търново тече подготовка за военния парад за Гергьовден

Александър Марков
от Александър Марков
20:32, 05.05.2020
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Заради пандемията тази година военен парад за Гергьовден ще има не в София, а във Велико Търново. В Националния военен университет "Васил Левски", който е под карантина още от началото на извънредното положение, се проведе генерална репетиция.

Танкът Т-72, основен на въоръжение в Българската армия, вече е строен на плаца на Националния военен университет "Васил Левски" за участие в утрешния мини-парад по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Въпреки вируса, въпреки повсеместната карантина и трудно придвижване, парад утре ще има. Тържествен марш, танкове, военен духов оркестър, артилерийски салюти, бойни знамена - това ще видим утре в опит да бъде запазена традиция, датираща от следосвобожденско време.

Тържественият ритуал тук е подготвян много внимателно от курсантите, които от началото на извънредното положение, както повечето военни подразделения в България, са под карантина и повече от 40 дни курсантите нито влизат, нито излизат от университета.

Танкове Т-72, БТР-и, многоцелеви леки бронирани транспортьори, камион ЗИЛ ще покаже утре Националният военен университет в парад, подготвян в условия на пандемия.

Полк. Иван Маламов, началник на Националния военен университет "Васил Левски": В китайската азбука има два йероглифа за криза: единият е кризата в смисъл на лошото, докато другият е "възможност". Ние искаме да използваме втория йероглиф. Ентусиазмът ни помогна, ентусиазмът на курсантите, защото основните усилия паднаха върху тях. Вие виждате - старшини, випусниците, те сами подготвяха машините.

Курсантите са под карантина от 40 дни, но животът продължава по устав. Всяка сутрин в 8 ч. издигат българското знаме под звуците на химна и отдават чест.

Ст. серж. Милена Пармакова, "Сигнално разузнаване и електронна война", НВУ "Васил Левски": От началото ни беше доста трудно да свикнем,тъй като всички имаме близки навън, но с течение на времето се примирихме, свикнахме, започнахме да се опознаваме един друг повече, да се сплотява колективът.

Старши сержант Милена Пармакова е една от стотиците курсанти, които от 8 март не са напускали пределите на университета заради вируса.

Ст. серж. Милена Пармакова, "Сигнално разузнаване и електронна война", НВУ "Васил Левски": Ние сме изолирани и няма как да се заразим. Не мисля, че ни е затруднило, ние тренираме вече втора седмица, вчера дойдоха и колегите от Шумен и мисля, че ще се представим добре утре.

Машините за парада са 9, но университетът може да извади 250.

Старшина Даниел Стайков, курсант в Националния военен университет "Васил Левски": Елате, сега ще ви покажа къде се превозва екипажът на МТЛБ-то. Тук се помещава екипажът, като той е леко брониран, което предпазва екипажът от евентуална странична атака.

За старшина Даниел Стайков парад в условията на пандемия също е предизвикателство.

Старшина Даниел Стайков, курсант в Националния военен университет "Васил Левски": Преди три години участвах на парада в София и смея да твърдя, че сегашната ми подготовка изискваше много повече усилия, отколкото тогава.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще приеме почетния строй на шест представителни блока от курсанти утре. Всички - в нови униформи.

Полк. Евгени Пенчев, зам.-нач. на Националния военен университет "Васил Левски": Българска традиция е курсантите да носят униформа, различна от тази на действащия кадрови състав.

Паради за Гергьовден не са се провеждали само след Ньойския договор по разбираеми причини.
атм. - парад от 1937 г.

За сметка на това през 1937-а цар Борис III организира един от най-мащабните: царят 6 часа отдава чест на дългата няколко километра военна колона - от Орлов мост до края на Цариградско шосе.

Гледайте "Деня на храбростта" по БНТ1 от 6.55 до 12 часа!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалните сили направиха генерална репетиция за 6-и май
Специалните сили направиха генерална репетиция за 6-и май
Приемани по спешност неизследвани пациенти може да са причината за заразени медици в "Пирогов"
Приемани по спешност неизследвани пациенти може да са причината за заразени медици в "Пирогов"