НОВИНИ

Путин: Няма планове за превземането на Харков

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:34, 17.05.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Русия
Слушай новината

Поне две жертви и 13 ранени при пореден руски удар с планиращи бомби в Харков, съобщиха местните власти. Към настоящия момент Москва не планира превземането на града, заяви руският лидер Владимир Путин в Харбин, в края на официалното си посещение в Китай.

Той отбеляза, че руските части напредват "всеки ден" в района на Харков, "както е предвидено", но представи руската офанзива в Северна Украйна като отговор на украинските нападения срещу руската Белгородска област. Целта на офанзивата е създаване на буферна зона срещу украинските обстрели на руска територия, обяви Путин.

Според украинската страна, фронтът е стабилизиран, но Русия е успяла да превземе редица погранични селища. Зоната на бойни действия се е разширила със 70 километра. Според украинския президент Володимир Зеленски руските сили са преодолели само първата от общо три отбранителни линии в Харковска област.

Владимир Путин - президент на Русия: "Относно случващото се в Харковско направление, то също е по вина на Украйна. Защото те обстрелваха и продължават да обстрелват жилищните квартали на пограничните територии, включително Белгород. Публично заявих, че ако това продължава ще бъдем принудени да създадем зона за сигурност, санитарна зона. Що се отнася до превземането на Харков такива планове към настоящия момент няма."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Квадво Дуа попадна в разширения състав на Швейцария за Евро 2024
Квадво Дуа попадна в разширения състав на Швейцария за Евро 2024
Катастрофата край Аксаково: Експертизи ще установят с каква скорост се е движила колата на НСО
Катастрофата край Аксаково: Експертизи ще установят с каква скорост се е движила колата на НСО