НОВИНИ

Путин обвини САЩ, че се опитват да вкарат Русия във война с Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:15, 02.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че се опитват да вкарат страната му във война с Украйна. Държавният глава заяви, че Вашингтон изкуствено подклажда напрежението, за да има предтекст да наложи допълнителни санкции на Москва. От Белия дом отговориха, че вратата за преговори остава отворена.

Според Владимир Путин, исканията на Русия в областта на сигурността са били напълно пренебрегнати от НАТО и съюзниците. Острите му критики към Вашингтон дойдоха след телефонен разговор между първите дипломати на Русия и Съединените щати.

Анализираме внимателно писмените отговори, които ни бяха изпратени от Съединените щати и НАТО. Очевидно е, че фундаменталните руски опасения в областта на сигурността са игнорирани. Не видяхме адекватна реакция на трите ни ключови искания - спиране на разширяването на НАТО, неразполагане на оръжейни системи близо до границата с Русия и връщане на Алианса към границите му от преди 97-ма година. Игнорирайки нашите притеснения, САЩ и НАТО се позовават на правото на всяка държава да гарантира сигурността си. Но не става дума само за това да дадеш на някого възможност да се отбранява. Важно е и това да не става за сметка на сигурността на друга държава, категоричен беше президентът на Русия Владимир Путин.

Руският президент каза още, ако Украйна стане член на НАТО и хипотетично започне военна операция в анексирания Крим, то това би означавало страната му да отиде на война с целия натовски блок.

Вярвам, че Съединените щати не се вълнуват толкова от сигурността на Украйна, колкото се опитват да подкопаят Русия. А това е проблем. В този случай Украйна се превръща в инструмент за постигане на тази цел. Това може да стане по много начини: чрез вкарването ни във военен конфликт и чрез налагане на тежки санкции. Ако искаме да избегнем този мрачен сценарий - а ние искаме точно това, то трябва всички да зачитат интересите на останалите държави, включително на Русия, а след това трябва да намерим някакво решение на въпроса, допълни президентът на Русия Владимир Путин.

Отговорът на Белия дом не закъсня.

Вратата за преговори остава отворена. Не знаем какво ще реши президентът Путин. Това, което виждаме, е струпване на войски по границата. Държавният секретар Антъни Блинкен е предал на руския външен министър Лавров желанието ни да продължим по пътя на дипломацията, заяви говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Псаки допълни, че Джо Байдън е готов за по-нататъшни контакти с Путин. Но и че Съединените щати и съюзниците от НАТО няма да отстъпят от позицията, че само членовете на Алианса имат право да решават кой да се присъединява към пакта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън: Руска инвазия в Украйна ще бъде политическа и хуманитарна катастрофа
Борис Джонсън: Руска инвазия в Украйна ще бъде политическа и хуманитарна катастрофа
11 143 са новите случаи на коронавирус
11 143 са новите случаи на коронавирус