НОВИНИ

Радев и Петков влязоха в задочен спор заради "Булгаргаз" и Северна Македония

Милена Кирова
от Милена Кирова
23:11, 01.02.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Задочни реплики между президент и премиер. Румен Радев коментира визитата на Кирил Петков в Северна Македония и отправи предупреждение да не се използват подходите от предишното управление в сектор енергетика. Премиерът Петков увери, че са взети правилните решения и за "Булгаргаз", и за Северна Македония.

След напрежението в сектор енергетика и смяната на ръководството на "Булгаргаз" президентът Румен Радев изрази притеснение за нарастващата инфлация и бъдещето на енергетиката. Премиерът Кирил Петков е сигурен, че за "Булгаргаз" са предприети правилните стъпки.

"Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници пред доставката на газ, че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени", каза президентът.

Кирил Петков е категоричен, че няма да има никакви посредници.

"Ако видим някакви посредници - тези посредници няма как да съществуват. Ние сме тук, за да оправим нещата. Ето, както видяхте, новият борд, първото нещо, което направи, е да намали цената с 18% като предложение към КЕВР. Ако имаха шанс да се върнат още няколко месеца назад, тази цена можеше да е още по-ниска", заяви Петков.

Румен Радев предупреди и да не се повтарят действия от миналото. Премиерът увери, че това няма да се случи.

"Надеждата ми е в тази си дейност кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси, който обвиняваше в нарушаване на закони. Защото ако се използва същият подход, няма да постигнем по-големи резултати от наследството на Борисов", смята Радев.

Кирил Петков: Взехме правилните решения за "Булгаргаз" и Северна Македония

"Оттук нататък трябва да се знае, че така ще бъде - всеки, който се опитва да направи грешни решения, които да струват на всички българи, ако успеем да докажем, че това е факт, няма да се колебаем да вземем подобни решения и за всички други дружества. Не е нужно да се оправдаваме непрекъснато с друг. Факт е, че "Булгаргаз" е можел да има по-евтин микс и по-евтин газ", отговори Петков.

След като президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че ще продължи да се среща с ОМО "Илинден-Пирин", българският президент Румен Радев посочи, че поведението му не допринася за напредъка на РСМ по пътя към ЕС.

"Всякакви претенции за реципрочност по отношение на граждански права са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за равноправие, което да бъде гарантирано в тяхната конституция с вписването им редом с другите части от народи. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в обществения живот на страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски", каза Радев.

Стево Пендаровски заяви, че ще продължи да се среща с ОМО "Илинден-Пирин"

Премиерът Петков не коментира действията на македонския президент.

"Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат РСМ да бъде част от ЕС, защото едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация имат преимущества за страни, които не ни мислят доброто. Но оттук нататък стига сме се оправдавали с чужди страни и с чужди велики сили - запретваме ръкави и си вършим работата. Хубавото е, че външната политика на РСМ и на България от министър-председателя и от МС на двете държави", коментира той.

Румен Радев смята, че всяко прибързано действие на българското правителство и всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува като отстъпки от българска страна. За президента посещението на премиера е Скопие е прибързано, за Петков - закъсняло.

"Мисля, че посещението на премиера беше прибързано. Аз съм имал откровени разговори с него, но важно е също така българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на НПО-та и да не се поддава на външен натиск", смята Радев.

Министър-председателят вярва, че подходът на Балканите трябва да бъде сменен.

"Ние сме загубили 30 години в тези отношения - не само, че не е прибързано - то беше ужасно много закъсняло, не аз, Кирил Петков, като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход".

Президентът Радев поддържа връзка с президента Пендаровски и се търси подходящ момент за среща на високо ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 2 февруари: Кой е отговорен за трагичния случай във Враца?
"Денят започва" на 2 февруари: Кой е отговорен за трагичния случай във Враца?
ЦСКА внесе яснотa относно забраната за трансфери
ЦСКА внесе яснотa относно забраната за трансфери