НОВИНИ

С молебен в София бяха почетени жертвите на комунистическия режим у нас

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 01.02.2022
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 г. Народният съд осъжда на смърт общественици, депутати, министри и офицери.

Днес в София с молебен и поднасяне на венци и цветя почетоха паметта им пред параклиса и мемориалната стена до НДК. А община Белене планират изграждането на мемориал в памет на жертвите от лагера "Белене".

Ибрахим Брунтов прекарва 3 години от живота си в Старозагорския затвор.

Всеки ден, почти всеки ден тормоз, бой. За рождения ден ме вкараха в един варел вода. Не знам колко съм изкарал там, но имах чувството, че бях замръзнал. Искам да благодаря на тези, с които бяхме заедно в килията, че цяла вечер ме разтриваха, събличаха дрехите. Сутринта когато ни донесоха храната, старшината вика за мен няма порция и един бай Иван имаше, който беше осъден на 20 години, вика ние не сме седем човека, осем сме. - А, той още жив ли е?"

С цвете в ръка и тази година пред мемориалната стена е Балчо Балчев - смирен и тъжен, но не и отчаян.

"Тази паметна плоча не е достатъчна. Тя е материално изражение на нещо духовно", казва той.

Баща му Димитър е сред хората, преживели ужаса на комунистическия режим.

"Като войник са го вдигнали, без съд и присъда. Заради това, че е четял земеделска литература и е пял коледарски песни", разказва Балчо Балчев.

Днес, години по-късно, община Белене, заедно с неправителствена организация планират изграждането на мемориален комплекс в памет на жертвите от лагера "Белене". Той ще се намира на остров Персин до т.нар. Втори обект от концлагера, който е функционирал между 1949 и 1987 г. Вече има изготвен проект, като стойността му е около 2 млн. лв. Търсят се различни варианти за финансиране, включително по европроекти.

"Това е уникално място сред местата на памет по света. Другите са доста по-известни - Аушвиц, Бухенвалд. Това е българският Аушвиц - Белене. Сега хората научават за него и интересът е голям, като място на памет, като история въобще4, казва Михаил Маринов от фондация "Остров Белене".

Почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България отдаде и президентът Румен Радев. Във Фейсбук той заяви, че загиналите за България не трябва да се делят на свои и чужди. Радев допълва, че само единни можем да градим общество и държава, в която достойнството и свободата са гарантирани за всеки.

"Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на "свои" и "чужди" и наш неотменим дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим. От действията ни зависи да изцерим раните на разделението, така че трагедиите, белязали нашата история, никога повече да не се повтарят. Само единни можем да градим общество и държава, в която достойнството и свободата са гарантирани за всеки", пеши Радев.

В публикация на премиера Кирил Петков на правителствената страница във Фейсбук се подчертава, че историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват, че като общество сме извървели нелек път.

"Историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървели дълъг и нелек път до днес като общество. България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща. Държава, в която животът е основна ценност. Поклон пред паметта на жертвите!", пише Петков.

Почит пред паметта на жертвите на комунизма пред мемориалната стена в София отдаде и председателят на парламента Никола Минчев. Във Фейсбук председателят на ГЕРБ Бойко Борисов определи 1 февруари като събирателен образ на ужаса на комунистическия режим.

"Денят 1 февруари остава в народната памет като събирателен образ на ужаса на комунистическия режим, който в годините на своята власт ще струва на страната ни хиляди животи и дистанция с достиженията на модерната западна демокрация, която се опитваме да наваксаме и до днес", пише Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Референдум": 55% от българите очакват напрежението около Украйна да задълбочи енергийната криза
"Референдум": 55% от българите очакват напрежението около Украйна да задълбочи енергийната криза
Валежите продължават и през нощта
Валежите продължават и през нощта