НОВИНИ

НОИ започна изплащането на еднократната добавка от 75 лв. за ваксинираните пенсионери

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:14, 01.02.2022
6180
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Националният осигурителен институт започна изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите. Парите са за пенсионерите, които са със завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза. Добавката се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера.

Стоянка и Добролюб Настеви от Русе са сред пенсионерите, които ще получат по 75 лв. добавка към пенсиите си, защото са ваксинирани.

"Честно казано ще се почерпим, ще си купим нещо за вкъщи, за да го отбележим този момент", заяви Стоянка Настева.

Не парите обаче са били причината семейство Настеви да се ваксинират.

"Една такава сума не може да бъде стимул за ваксинация, то преди всичко е отговорност към самите нас и към обществото, защото на всичкото отгоре ние сме достатъчно интелигентни и вярваме в науката", сподели Добролюб Настев.

"Факторът, който е решаващ за нашето ваксиниране е вярата във ваксините, вярата в медицината по принцип и вярата в нашия доктор личния, който с много малко думи успя да ни убеди", допълни Стоянка Настева.

Над 690 000 пенсионери като Стоянка и Добролюб още днес са получили бонуса за завършен ваксинационен цикъл или поставена бустерна доза. Сумата от 75 лева не е част от пенсията и се изплаща само веднъж.

"Тази сума могат да получат еднократно до края на месец юни и всички останали пенсионери, без значение на каква възраст са и каква пенсия получават, стига да завършат своя ваксинационен цикъл", заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

"Не е необходимо да подават каквито и да е документи в НОИ, списъкът със завършен ваксинационен курс ще се получава всеки месец от Министерството на здравеопазването в НОИ и на тази база ние ще извършваме плащанията", каза още Ивайло Иванов, управител на Националния осигурителен институт.

Социалният министър обясни, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени допълнителни пари на възрастните хора, които през януари са получили по-ниски суми от сбора на пенсията и добавката за ковид в сравнение с декември 2021 година. По този начин плащанията за януари трябва да се изравнят с тези от декември.

Репортери: Йоана Миланова и Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безие надигра Марица в петсетов сблъсък
Безие надигра Марица в петсетов сблъсък
Кирил Петков: Взехме правилните решения за "Булгаргаз" и Северна Македония
Кирил Петков: Взехме правилните решения за "Булгаргаз" и Северна Македония