НОВИНИ

Радан Кънев: Слави Трифонов да започне преговори за политиките, които да върнат доверието в институциите

радан кънев слави трифонов преговори политиките върнат доверието институциите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 15.07.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Безспорно разумно е решението на Слави Т. Трифонов да оттегли блъф-офертата си за кабинет. Също разумно звучи организацията на пресконференция, вместо безкрайно общуване през социалните мрежи". Това посочва във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев и допълва:

"Но същински отговорно и съответно на политическата позиция на първа сила в трудно време и в сложен парламент би било да започне преговори (а не пазарлъци) за политиките (а не порции), които да върнат доверието в институциите и политическите сили. Да посочат път за излизане от кризата на правовата държава, за преодоляване на здравната криза, възстановяване на икономиката.

Но и за ускорена модернизация, за новите политики на ЕС за климата, изобщо - за необходимото изграждане на една успешна европейска България.

Никаква илюзия, че тези преговори ще са лесни, нито гаранция, че ще са успешни. Но това е пътят на демократичните общества. Така направи Ирландия след трудни изборни резултати, така прави Нидерландия, постоянно е така в северните държави, в които парламентът е традиционно шарен и обикновено има правителства на малцинството, които търсят парламентарна подкрепа за всеки важен закон и ежегодно - за бюджета. Често има кабинети на малцинството в Испания. В Германия и Австрия преговорите продължават с месеци, трудни преговори доведоха до успешната коалиция в съседна Румъния… Демократичната система предполага, че много различни обществени групи с различни идеи и интереси са представени в парламента. Управлението не е функция на първото място на изборите, а на намиране на достатъчно широко национално съгласие за облика и програмата на правителството и неговите законодателни приоритети.

Всички твърдим, че искаме да бъдем нормална европейска държава. Първото условие е да започнем да се държим като такава", пише още Радан Кънев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на социалното предприемачество отвори шатри в София
Фестивал на социалното предприемачество отвори шатри в София
Медици от "Пирогов" протестираха след уволнението на проф. Балтов (Обзор)
Медици от "Пирогов" протестираха след уволнението на проф. Балтов (Обзор)