Радев: БНБ е призвана да поддържа финансовата стабилност и да отстоява националния интерес

от БНТ
18:40, 12.06.2020
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Българската народна банка е една от най-авторитетните и уважавани институции в страната, призвана да бъде стожер на финансовата и банковата стабилност и независим орган, който неотклонно да отстоява националния интерес без политически и конюнктурни вмешателства.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност на проф. Николай Неновски като член на Управителния съвет на Българската народна банка. Шестгодишният мандат на проф. Неновски започва от 13 юни, като той заема мястото на доц. д-р Лена Русенова, чийто шестгодишен мандат изтича днес.

На събитието в сградата на БНБ присъстваха управителят на БНБ Димитър Радев и членовете на Управителния съвет на централната банка.

По време на церемонията президентът Радев подчерта, че и при кризата с Covid-19, предизвикала регионални и глобални трусове, БНБ е извела нужните приоритети и предприела адекватни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани с финансите, икономиката, търговията, потреблението и банковата стабилност.

Държавният глава посочи, че присъединяването на България към еврозоната е сложен процес, изискващ критичен анализ, всеобхватен подход и идентификация едновременно на потенциалните ползи и рискове.

В приветствието си държавният глава Румен Радев изтъкна доказания професионализъм на проф. Неновски, който освен управленски опит има и забележителен преподавателски и академичен опит в престижни международни университети.

Президентът изтъкна, че проф. Неновски влиза в ръководството на банката във важен за страната ни момент, когато сме поели по пътя на Механизма на обменните курсове ERM II. В такъв момент проф. Неновски, съчетал в себе си теоретически познания и практически опит, ще бъде много полезен за повишаване на ефективната работа на институцията, допълни Румен Радев.

Приемаме избора на проф. Неновски като израз на отговорното отношение на президента към БНБ, посочи управителят на БНБ Димитър Радев и изтъкна сериозния професионален и академичен опит на Николай Неновски, както и високата му експертиза в сферата на централното банкерство. Димитър Радев благодари за работата на доц. д-р Лена Русенова за важния принос за дейността на БНБ, който тя е имала в мандата си през последните шест години.

Надявам се, че ще бъда полезен не само със знания, но и с информация за световните процеси, за да можем да отстояваме успешно българските интереси и да имаме най-оптималната стратегия в ЕС и съответно да се грижим за нашата европерспектива, заяви проф. Николай Неновски, след като положи клетва. Той посочи, че БНБ е институцията, която съхранява стабилността на лева и банковата система.

Николай Неновски е професор по международни финанси и теория на парите, изтъкнат изследовател на паричната политика. От 1996 г. до 2002 г. е бил последователно експерт-изследовател и началник-отдел „Парични и икономически изследвания“ в БНБ, а от 2002 до 2008 г. е бил член на УС на БНБ. През 2014 г. е заемал поста заместник-председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Основните изследователски направления на проф. Неновски са теория на парите и международни финанси, макроикономика, банково дело, икономика на Източна Европа и Русия. От 2012 г. досега е професор в икономическия факултет на Университета „Жул Верн“ във Франция, а от 2019 г. – афилиран професор във Висшето училище по икономика“, Москва. От 2014 г. досега е ръководил Международния център за парични изследвания на УНСС. Бил е лектор в редица висши училища в целия свят.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ТИР почти отнесе полицейски автомобил на АМ "Хемус" (Видео)
ТИР почти отнесе полицейски автомобил на АМ "Хемус" (Видео)
АМ "Хемус" до Варна в ремонт до края на юни
АМ "Хемус" до Варна в ремонт до края на юни