НОВИНИ

Радев призова Петков да свика заседание на МС заради кризата с Русия

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 30.06.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев призова премиера в оставка Кирил Петков да свика заседание на МС заради кризата в двустранните отношения с Русия. Това става ясно от пост във Фейсбук страницата на държавния глава.

Още акценти вижте в репортажа на Светозар Костадинов

Ето какво още пише Румен Радев:

Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури.

Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се това решение да е обмислено и като мащаби, и като последствия

Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях.

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта.

Заради напрежението външният министър в оставка Теодороа Генчовска тази вечер спешно беше извикана в парламента. Преди изслушването й пред депутатите, тя заяви:

Нотата е изпратена с писмо до премиера. С молба за указания. Все още към МВнР не са получени сега отивам на председателски съвет, за да бъда изслушана. Не, не съм подписала аз нотата. Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани в НС с гриф "Поверително".

Реакции имаше и в кулоарите на парламента:

Трябва да се произнесат дипломатите по този въпрос. Импровизации политически не са най-доброто нещо. Действията не ме притесняват ако това е въпросът що се отнася до това какво се е случило в МВнР, най-добре могат да отговорят, коментира Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка.

Това е прецедент в нашата държава. Всичко това, което успя да свърши премиерът в оставка за съжаление ще трябва да си носи последствията. Ситуацията е доста притеснителна и вече ще видим всъщност доколкото съм запознат министър-председателят в оставка и МС са хората, които трябва да решат, ако искат да върнат и да нормализират ситуацията такава каквато е по закон, каза Станислав Балабанов, ИТН.

Моето лично мнение е, че е нормално да има такава реакция от руското посолство, но България е заявила своята позиция и това е нормална практика в целия свят. Ние не късаме дипломатически отношения с никой, каза Настимир Ананиев, ПП.

Какво ще предприеме страната ни, ще стане ясно най-вероятно утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай с пета титла в скоковете във вода на световното в Будапеща
Китай с пета титла в скоковете във вода на световното в Будапеща
Путин и Ердоган с предупреждения за разширяването на НАТО
Путин и Ердоган с предупреждения за разширяването на НАТО