НОВИНИ

Как земеделски чиновници източиха повече от половин милион лева в Петрич

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 30.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Антимафиотите и Европейската прокуратура разкриха злоупотреба с еврсредства по земеделски програми в Петрич. В схемата участвал директорът на общинската служба "Земеделие" Илия Пашов, негови служители, техни роднини и приближени. Осем души бяха задържани и разпитани през вчера.

Разследването започва през 2020 г, когато в ГДБОП постъпват данни, че в Петрич действа организирана престъпна група, която източва милиони евросредства по програмите за отглеждане на животни, земеделски култури и пасища.

В хода на разследването от Главна дирекция Борба с организираната престъпност установяват, че Илия Пашов и неговият брат чрез констативни нормативни актове, за няколко години, успяват да усвоят над 40 000 дка имоти в района. 600 000 лева пък получили като субсидии други двама от престъпната група само за последните 5 години

Антимафиотите щурмуват сградата на общинската земеделска служба в Петрич вчера по обяд. Задържат осем души, сред които директорът Илия Пашов, неговият брат и няколко служители.

Днес, след като беше пуснат от ареста, Пашов каза, че няма притеснения и отхвърли всички обвинения.

Ние цял живот се занимаваме с отглеждане на животни, имаме животински обекти, така че който иска може да дойде да ги провери на място. Минали бяха през дома ми, направили са обиски, взели са разни документи, това са основно заявления за подпомагане, които са на животновъдните обекти. Разпитите се извършиха в общинска служба "Земеделие". Бяха изискани документи, които се попълват при нас. Предоставено беше всичко по надлежния ред.

Останалите служители в земеделската служба, които днес бяха на работа, отказаха коментар.

Министърът на земеделието също разпореди вътрешна проверка по случая.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Надявам се бюджетът да помогне да посрещнем кризата по-спокойно
Асен Василев: Надявам се бюджетът да помогне да посрещнем кризата по-спокойно
Ще поевтинеят ли хлябът и брашното след нулевото ДДС
Ще поевтинеят ли хлябът и брашното след нулевото ДДС