НОВИНИ

Радев започва консултации с партиите, първо са срещите с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Александър Марков
от Александър Марков
06:14, 20.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев започва консултации с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Днес държавният глава ще проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме Промяната - Демократична България“.

Какви са шансовете да бъде съставено правителство в 49-ото НС - това е основният въпрос, на който ще се търси отговор на консултациите при президента Румен Радев.

ГЕРБ-СДС ще влязат при президента в 15.00 ч., а ПП-ДБ - в 17.00 ч. Процедурата е задължителна преди държавният глава да връчи проучвателния мандат на партията, спечелила изборите.

Какви бяха днес коментарите в пленарната зала - вижте във видеото:

За разлика от връчването на мандатите, където има 7-дневен огледален срок и при трите мандата, при консултациите няма такъв. Изненадваща беше обаче бързината, с която Румен Радев започва разговорите с парламентарните сили. Може би повлиян и от критиките срещу него в рамките на 48-ото Народно събрание, когато консултациите бяха разтеглени във времето.

След като Росен Желязков от ГЕРБ-СДС беше избран за председател на НС на база на т.нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за тримесечни ротации на председател на парламента от двете сили, анализатори виждат в това възможност за формиране на управляващо мнозинство, което да застане зад правителство.

Дали такава приемлива формула за управление е възможна, към момента не е ясно. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че най-краткият път към правителство е договореност между неговата формация и ПП-ДБ.

От своя страна ПП и ДБ дадоха ясно да се разбере, че остават на своята позиция и няма да подкрепят кабинет с мандата или участието на ГЕРБ.

Засега разговорите по законодателната програма и избора на председател на парламента не водят до разговори за правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите продължават работа по избор на комисия за правилника на НС
Депутатите продължават работа по избор на комисия за правилника на НС
Слънце на запад, валежи на изток днес
Слънце на запад, валежи на изток днес