НОВИНИ

Експеримент: Как вижда човек с алкохол в кръвта?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:18, 19.04.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Високата скорост, употребата на алкохол и наркотици са сред най-честите причини за тежките катастрофи. Според доклад на МВР шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие в катастрофи.

И един експеримент - как вижда човек с 1,2 промила алкохол в кръвта. Показа го симулация в рамките на инициативата "Студенти за безопасност на пътя".

"Имайте предвид, че тук ви е замъглено само зрението, тоест само едно от сетивата, когато обаче сте под употреба на алкохол тогава вече имате усещането за свръхчовек, самонадеяност, отделно времето за реакция се удължава", заяви Светослав Васев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Затова дори да сте пили само една-две бири, за да отмине напълно действието на алкохола трябва да минат около 3 часа. При наркотиците този период е по-дълъг и може да отнеме и няколко дни.

Само за едно денонощие при катастрофи у нас са пострадали 26 души, от началото на април загиналите са 13, а пострадалите са над 250.

"Един човешки живот да е отнет - това е огромна трагедия за града и за нас. Това, за което настоявам, е да се увеличат камерите. Разговаряла съм с министъра на вътрешните работи. Зная, че полагат усилия", допълни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Посланието на днешното събитие е младите да не изпробват шофьорските си умения и мощността на автомобилите си по пътя, а на пистата. В София обаче писта все още няма. Студентите от специалност "Авто-мото" в НСА призоваха шофьорите да са разумни и адекватни.

"Да намалим скоростта и да сме по-сигурни в това, което правим", коментира Николай Веселинов, студент в НСА.

"На пътищата губим лесно здравето си, а понякога и живота си, затова и моят апел към младите е да имат търпение. Шофирането не е сложна дейност, но изисква отговорност и отдаденост", каза още Димитър Илиев, автомобилен състезател.

Гостите на днешното събитие имаха и възможността да изпитат чувството при удар със 7 км в час, както и да участват в симулацията с въртене на автомобила. Кметът Фандъкова пък качи адреналина като се повози при шампиона по дрифт Ангел Караньотов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер отново е полуфиналист в Шампионската лига 13 години по-късно след шестголово реми в реванша с Бенфика
Интер отново е полуфиналист в Шампионската лига 13 години по-късно след шестголово реми в реванша с Бенфика
Пожар в столичния квартал "Филиповци"
Пожар в столичния квартал "Филиповци"